„MINDINKÁBB GYARAPODJATOK” (1THESSZALONIKA 4:1-2)

Olvassuk el 1Thessz 3:11-13 és 4:1-18 verseit! Hogyan fejti ki bővebben a 4. fejezet a 1Thessz 3:11-13 verseiben megfogalmazott imádság gondolatait? Mi a kapcsolat Pál imája és a thesszalonikaiaknak szóló ihletett szavak között?

1Thessz 3:11-13 szakaszában, Pál imájában találunk számos kulcsszót, amelyek előrevetítik 1Thessz 4:1-18 tartalmát. Az apostol kéri Istentől, hogy a hívők „gyarapodjanak” „szentségben” és „szeretetben”, Jézus második eljövetelének tudatában. E témák mind előremutatnak a 4. fejezet meghatározott szakaszaira. A mai szakaszban (1Thessz 4:1-2) Pál a „tegyen bőségesekké” kifejezést vezeti tovább 3:12 verséből, noha ez a legtöbb modern fordításban nem szembetűnő. A modern fordítások az amúgy dicséretes cél érdekében törekszenek a lehető legérthetőbb, mai megfogalmazásra, ezzel azonban az eredeti szövegben megmutatkozó összefüggéseket akaratlanul elrejthetik. A Károli-fordításban felfedezhető a párhuzam 1Thessz 3:12 és 4:1 között: Pál mindkét versben arra szólítja a thesszalonikaiakat, hogy erősödjenek a szeretetben egymás és mindenki más iránt. Az apostol már náluk jártakor építeni kezdte közöttük a kereszténység kereteit, most azonban a Szentlélek késztetésére a hiányzó részeket is pótolni igyekezett (1Thessz 3:10), rávilágítva arra, amit még nem értettek. Ennek eredményeként „mindinkább” gyarapodtak abban, amire törekedtek: az elhívatásukhoz méltó életvitelben. A 4. fejezet így kezdődik: „Továbbá pedig”. Tehát a 4-5. fejezetekben Pál az előzőekben foglaltakra épít. A thesszalonikai hívők iránti barátsága képezi most következő gyakorlati tanácsai alapját. Jól indultak, de az apostol szeretné, hogy tovább fejlődjenek a tőle hallott igazságokban. Ebben a szakaszban Pál kétszer is említi Jézust különös jelentőséggel (1Thessz 4:1, 15). E részek érzékeltetik, hogy az apostol Jézus szó szerinti szavainak tanítását adja át (amit majd csak a későbbiekben jegyeztek le a négy evangéliumban), tehát a puszta jó tanácsnál itt többről van szó. Jézus rendelte el, hogyan kell viselkedni, Pál ezt írta le. Krisztus szolgájaként a Mestertől vett igazságokat közölte.

Olvassuk el ismét 1Thessz 4:1 versét! Mit jelent Istennek tetsző módon „forgolódni”? Vajon a világegyetem Teremtője valóban törődik azzal, hogyan élünk? Miként lehetnek tetteink ténylegesen Istennek tetszőek? Mi minden következik a válaszunkból?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: