TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Szilász és Timóteus megérkezése Macedóniából nagy örömet szerzett Pálnak, aki még mindig Korinthusban tartózkodott. Jó híreket hoztak azok hitéről és szeretetéről, akik az evangélium hírnökeinek első thesszalonikai látogatása alkalmával fogadták el az igazságot. Pál szíve szerető részvéttel volt e hívők iránt, akik a megpróbáltatások és hányattatások közepette hűek maradtak Istenhez. Vágyott személyes meglátogatásukra, de mivel ez akkor lehetetlen volt, levelet írt nekik. A thesszalonikai gyülekezetnek írt e levelében az apostol hálát ad Istennek a hitben való növekedésük örömhíréért…

’Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért, amikor megemlékezünk rólatok imádságainkban; mert szüntelenül emlegetjük a mi Istenünk és Atyánk színe előtt hitből eredő munkátokat.’

A thesszalonikai hívők közül sokan elfordultak ’a bálványoktól az Istenhez, hogy az élő és igaz Istennek’ szolgáljanak… Az apostol kijelentette, hogy az Úr hűséges követésében ’példává is lettek minden hívő számára Macedóniában és Akhájában’ (Ellen G. White: Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 169. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Foglalkozzunk még az emberi példakép kérdéskörével! Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha példaképet választunk?

2) Pál a levélben többször is hálát ad Istennek a thesszalonikaiakért. Milyen szerepet kell vagy kellene kapnia a hálaadásnak istentiszteletünkben – úgy egyénileg, mint közösségileg?

3) Mit találnának a környezetünkben élők, ha keresnék a gyülekezet hitének bizonyítékait? Mennyiben lehetne más a kép (vagy kellene másnak lennie)?

4) Miért olyan fontos elismerni, értékelni egymást? Ugyanakkor mire kell vigyáznunk ezen a téren?

5) Gondoljuk végig újból, hogy a második advent tanítása szervesen kapcsolódik minden hitpontunkhoz! Milyen alapon bízhatunk abban, ami ennyire különbözik mindattól, ami a világon valaha történt?

ÖSSZEFOGLALÁS: Pálnak örömére szolgált, hogy hálát adhatott Istennek, amiért bőséges bizonyítékait látta a thesszalonikai hívők életében végzett munkájának. Azért tudatta velük is imája tartalmát, hogy hitéletük és missziós tevékenységük további erősítésére ösztönözze őket.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: