BIZONYOSSÁG KRISZTUSBAN (1THESSZALONIKA 1:5)

Hogyan szerezhetünk bizonyosságot arról, hogy Isten elfogad (1Thessz 1:5)? Mi volt a thesszalonikai hívők életében az a három bizonyság, ami jelezte Pálnak, hogy jó a kapcsolatuk Istennel?

Az 5. versben Pál részletezi, szerinte milyen alapon választotta ki Isten a thesszalonikai hívőket (4. vers), majd hálájának további indokait sorolja (2. vers). Örömmel gondol az életükben felismerhető bizonyítékokra, amelyek alátámasztják, hogy elfogadták Istent, Ő pedig helyeslően tekint rájuk.

A vers elején Pál örömének ad hangot a thesszalonikai hívők és az Úr kapcsolatának látható, külső jelei miatt. Amikor az evangéliumot elfogadták, nem csupán értelmükkel ismerték el tanításait. Mindennapi életükben megmutatkozott Isten jelenléte és hatalma. A gyülekezet hétköznapjaiban olyan dolgok történtek, amelyekre csak az Úr közbelépése lehetett a magyarázat. Az emberek választ kaptak imáikra, az életük megváltozott. A cselekedeteikben mutatkozott meg, hogy őszinte, valódi a hitük.

Honnan tudhatjuk, hogy valóban jelen van-e a Szentlélek az életünkben és a gyülekezetünkben (lásd 1Kor 12:1-11; Gal 5:19-23)?

A Lélek „gyümölcse” erős bizonyítéka annak, hogy Isten munkálkodik az életünkben. Szeretetet, örömet és békességet csak ideig-óráig lehet tettetni; a gyülekezeti élet hétköznapjainak stresszhelyzeteiben végül elkülönül az igaz a hamistól. A Szentlélek élő jelenlétében a bűnös ember számára kezdenek természetessé válni azok a dolgok, amelyek addig nem tűntek természetesnek. A keresztények puszta kedvességből, jóságból megteszik azt, amiről azelőtt hallani sem akartak. A thesszalonikai hívők életében Pál bőséges bizonyítékát látta annak, hogy megváltoztak a Szentlélek természetfeletti munkája nyomán.

Az apostol szemében az bizonyította leginkább a thesszalonikaiak kiválasztottságát, hogy mély meggyőződés élt bennük, bíztak az evangélium igazságában és Isten valóban jelen volt az életükben. Noha nem minden esetben igazolódik be az ilyen meggyőződés, de a hamisítatlan evangéliummal általában együtt jár az erős bizonyosság, hogy rendben van az ember kapcsolata Istennel.

Van üdvbizonyosságunk? Ha igen, milyen erős? Végeredményben mire alapozhatjuk üdvbizonyosságunkat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: