HÁLAIMA (1THESSZALONIKA 1:1-3)

1Thesszalonika bevezető szavaiban máris érzékelhetjük Pál önzetlenségét. Egyértelmű, hogy ő írta a levelet (2:18; 3:5; 5:27), de azonnal megemlíti munkatársait, Silvánust és Timóteust is.

Mi mindenért ad hálát Pál Timóteussal és Silvánussal együtt (1Thessz 1:1-3)? Mit jelent mindez a gyakorlatban? Azaz, hogyan mutatkoznak meg az említett dolgok a hétköznapi életben? Például az életmódban miként tűnik ki „a ti hitetek munkája”?

Ez a levélkezdet az ókori görög levélírás jellegzetes formáit tükrözi, ám egy érdekes különbséggel. A tipikus görög levél bevezetésében szerepel a kegyelem, amihez Pál hozzákapcsolja az ismert héber köszöntést: békesség (héberül shalom). A „kegyelem” és a „békesség” találó módon mutatja be a Jézussal szerzett tapasztalat lényegét.

Mit tudunk Silvánusról? Ki volt ő? A név az arám Silás latin megfelelője. A Palesztina területén kívül élő zsidók héber nevük mellé általában felvettek görög vagy latin neveket (pl. Saulból így lett Pál). Silás is jeruzsálemi keresztény volt, mint Márk, aki egyik első útitársaként kísérte el az apostolt missziós útjaira. Pál igyekezett mindent megtenni az egyház egységének megőrzéséért, ezért is tartottak vele a jeruzsálemi gyülekezet megbízható vezetői.

Mely szavak szerepelnek 1Korinthus 13. fejezetében és 1Thessz 1:1-3 szakaszában is? Közülük melyiket hangsúlyozza leginkább 1Korinthus 13?

Pál imádságaiban a valóságra összpontosít, nem csupán a lelkiség felszínes formájára. A hit komoly fáradozást eredményez, őszinte szeretetből rengeteg munka fakad, a reménységhez pedig sok türelem kell. E szavakkal kapcsolatban a hangsúly nem az elvont elméletekre, hanem a tevékenységre kerül. Az Újszövetség különböző helyein a hit, szeretet, remény sorrendje különféleképpen jelenik meg, de a három közül a legfontosabbnak mindig az utolsó helyen állót tekintik (lásd 1Kor 13:13). 1Thessz 1:3 versében a sorrend is érzékelteti, hogy milyen fontosnak tartja Pál az utolsó idő eseményeit mindkét levélben.

Az apostol visszaemlékszik rá, hogyan fogadták az evangéliumot a thesszalonikai hívők, és ezért is hálát ad Istennek. Feltehetőleg remélte, hogy dicséretei hallatán majd készségesebben fogadják a következőkben megfogalmazott aggodalmait is.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: