LÁTOGATÁS ATHÉNBAN

ApCsel 17:14-16 szerint Silás és Timóteus Béreában maradt, Pált pedig Athénba kísérték. Az apostol meghagyta kísérőinek, hogy Silás és Timóteus Athénban csatlakozzon hozzá. Arról azonban nem olvasunk, hogy ez meg is történt volna. Viszont 1Thessz 3:1-2 verseiből megtudjuk, hogy Athénból Pál visszaküldte Timóteust Thesszalonikába. Ez tehát arra utal, hogy Timóteus valóban csatlakozott ott az apostolhoz, legalább egy rövid időre.

ApCsel 17:2-3 verseiben a zsidókhoz szólva Pál először is az Ószövetségből beszélt a Messiásról. Mivel kezdte az athéni pogány filozófusoknak mondott beszédét (ApCsel 17:16-34)? Mit tanulhatunk a különböző megközelítési módokból?

Athénba érve Pál nem ment fel egyszerűen az Areopágusra, hogy ott elegyedjen szóba a filozófusokkal. Először elidőzött egy darabig, körbejárta a várost, mindent megfigyelt. Felvette a kapcsolatot az Athénban élő zsidókkal és a zsinagógát látogató görögökkel. Szokásos módján tárta eléjük az evangéliumot (lásd ApCsel 17:2-3), emellett meg akart ismerkedni a város fő kultúrájával is. Minden missziómunka első lépése az, hogy megfigyeljük és megismerjük azoknak a hitét és világnézetét, akikkel fel akarjuk venni a kapcsolatot.

Pál Athén piacterén is elidőzött (ami az Areopágus alatt, onnan látótávolságra volt), készen bárkivel beszélgetni, aki szóba állt vele. Eközben felkeltette több epikureus és sztoikus filozófus kíváncsiságát, akik meghívták, hogy szóljon hozzájuk az efféle viták megszokott helyszínén. Az athéni intelligenciához intézett beszédét a helybéliek városára és vallására vonatkozó megfigyeléseivel kezdte. Teológiai szempontból a teremtéstől indult el, hiszen ez a téma mindkét fél számára érdekes volt. A zsinagógában mondottakkal ellentétben az Areopáguson nem a Szentírásból érvelt, hanem olyan írásokból, amelyeket hallgatói jól ismerhettek (ApCsel 17:27-28 verseiben görög írókat idéz). Ám amikor átlépte hallgatói intellektuális komfortzónáját, a filozófusok hirtelen lezárták a vitát. Néhányan azonban tovább folytatták a beszélgetést Pállal, és hitre is jutottak.

Mennyire ismerjük a körülöttünk élők világnézetét és hitét? Miért fontos némi ismerettel rendelkezni, ha valóban szeretnénk bizonyságot tenni?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: