A SÁTORKÉSZÍTŐK

„Korinthosban találkozott Pál egy házaspárral, Aquilával és Priscillával, akik nemrégen kerültek Rómából Korinthoszba. Aquila zsidó volt, ’pontuszi származású’, de azt nem tudjuk, hogy Priscilla is zsidó volt-e. Több tudós, köztük Sir William Ramsay, úgy gondolja, hogy Priscilla római születésű és befolyásos valaki volt.

A Cselekedetek Könyve azt beszéli el, hogy nemrégen jöttek Rómából, ’mivel Claudius elrendelte, hogy minden zsidó távozzék Rómából’. Római történetírók úgy tudják, hogy a kiűzést azért rendelték el, mert a zsidók mindig lázadoztak ’valami agitátor miatt, akit Chrestus-nak hívnak’. Csábító az a gondolat, hogy ez lehetett az első utalás Rómában a kereszténységre.

Valahol Korinthosz sík területén, talán egy szőlőskert vagy egy fehérre meszelt falusi ház belső udvara közelében állt az a ház, ahol Pál, Aquila és Priscilla letelepedett, hogy létfenntartásukra a pénzt megkeressék, mivel Pál és Aquila is sátorkészítők voltak. Amikor a nyár az első esőkkel végetért, s a tél közeledett, a korinthoszi sátor- és vitorlakészítők még jobban el voltak foglalva, úgyhogy alig lehettek képesek eleget tenni a kapott megrendeléseknek. Mindkét kikötő tele volt azokkal a hajókkal, melyek elől télen a tengerek el voltak zárva; s a hajósok azon igyekeztek, hogy ezalatt hajóikat rendbehozassák. Így a lechaeumi és a kenkreai hajófelszerelést szállító kereskedők bőven el tudták látni munkával mindazokat, akik csak tudtak szőni vagy varrni.

A varrás olyan munka, amely mellett gondolkodni és beszélgetni is lehet. Bizonyára így beszélgettek el Pál és Aquila is Rómáról, miközben egymás mellett ülve készítették azokat a vitorlákat, amelyek majd tavasszal a büszke hajókat viszik át a nyugati tengerre…

A szombati előestéken Pál és Aquila bizonyára félrerakta a tűt és fonalat és meggyújtotta a Sabbat-gyertyákat, s másnap reggel Pál a zsinagógában hirdette Krisztus evangéliumát. Majd az új héttel ismét megkezdték fárasztó munkájukat” (H. V. Morton: Pál apostol nyomában. Budapest, 1983, Református Zsinati Iroda Sajtóosztálya. 400-401. o.).

2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: