ÉRTÉKELNI, DE KEDVESEN

Az értékelésnek számos haszna van, ugyanakkor léteznek veszélyei és buktatói is, amelyekről tudnunk kell, hogy elkerülhessük azokat. Ha túlzottan belemerülünk az értékelésbe, leginkább a negatívumokra figyelve, megvan az esélye, hogy kritikus környezetet teremtünk, ami elcsüggeszti az embereket, szűkítve az önként vállalkozók körét. Ha nem akarjuk, hogy az értékelést bárki bírálgatásnak vegye, mindig őszinte elismeréssel, megerősítéssel együtt kell elhangoznia. Többnyire valóban elfeledkezünk a munkában résztvevőknek járó elismerésről, kiváltképp azok esetében, akik már hosszabb ideje végzik szolgálatukat. Mindig a helyükön vannak, végzik a feladatukat. Szinte elvárjuk, hogy folyton ott legyenek, dolgozzanak. Az értékelés alkalmat ad, hogy kifejezzük elismerésünket fáradozásukért.

Milyen elismerésről olvasunk a következő versekben? Ma hogyan fejezhetjük ki köszönetünket egyes embereknek vagy csoportoknak? ApCsel 16:1-2; Róm 16:1; 1Kor 11:2; Fil 4:14

Pál apostolnak számtalan esetben kellett helyreigazítania gyülekezeteket vagy tagokat a viselkedésük, magatartásuk vagy a tanításaik miatt. Ez mutatja, hogy történt egyfajta értékelés. Viszont amikor csak tehette, igyekezett elismerően szólni azokról, akik támogatták őt vagy hűségesen szolgálták Istent, lelkiismeretesen végezték szolgálatukat. Akkor lesz igazságos az értékelésünk, ha nemcsak a végeredményt, de magát a folyamatot is vizsgáljuk. Az eredmény elbírálásakor arra kérdezünk rá, hogy elértük-e terveinket az adott programmal. A folyamat értékelése pedig a végrehajtás belső irányítását vizsgálja.

Figyelmesen olvassuk el Zsid 10:24-25 verseit! Mit jelent „ügyelni egymásra” ebben az összefüggésben? Milyen elvekre utal ez a rész az értékeléssel kapcsolatban?

E szavak nem csupán javaslatként veendők, hanem erősen figyelmeztetnek arra, hogy komolyan legyünk tekintettel egymás lelki fejlődésére. Ha megvizsgáljuk, hogy mit vár el tőlünk Isten a keresztény élet terén, tekintetbe véve, ki, hol tart hitéletében, a helyes értékelést „egymásra ügyelve” végezzük.

Gondoljunk arra, hogy mennyire bátorít, amikor valaki elismerően nyilatkozik rólunk – egyszerűen a személyünkről vagy/és a szolgálatunkról! Óriási hatása lehet néhány egyszerű szónak! Általában hogyan viszonyulunk az emberekhez? Többnyire bírálattal vagy elismeréssel? Ha az előbbi igaz ránk, hogyan változtathatunk rossz tulajdonságunkon?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 2. negyedév

Az evangélium hirdetése

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: