A LELKI FEJLŐDÉS MÉRÉSE

Ha egy nyilvános előadás, szeminárium, bibliaóra keretein belül a Bibliával kapcsolatos információt közlünk, az még nem garantálja, hogy lelkileg is hatunk a jelenlévőkre. Sokan részt vettek már evangelizációs sorozaton, Jelenések-szemináriumon, bibliaórán vagy ezek mindegyikén. A bibliai igazságokat értelmi síkon felfogták, ez azonban még nem jelenti, hogy az életükbe is beépítették volna a hallottakat.

Mi alapján dönthetjük el: vajon hatott-e úgy az igazság a mondandónkat végighallgatókra, hogy megváltozzon az életük?

Az emberek lelki fejlődésének mérése szempontjából célravezető, ha kérdéseket teszünk fel. Így meg tudjuk állapítani, mennyire értik a lelki igazságot, mennyit fejlődtek. A legjobb, ha olyan kérdéseket fogalmazunk meg, amelyekre nem igennel vagy nemmel lehet válaszolni, mert olyan feleletre késztetnek, amelyben sok az információ.

Pl. ilyen kérdéseket tehetünk fel:

Szerinted ma mit mondanak nekünk ezek a versek? Hogyan foglalnád össze ezt a bibliai igazságot egy barátodnak? Milyen érzést vált ki belőled Isten ígérete, ami neked is szól? Mit gondolsz, az eddig tanultak értelmében hogyan kellene változtatnod az életeden, az emberekkel való kapcsolatodon, az életmódodon? Miért ébresztenek benned még nagyobb szeretetet Jézus iránt ezek az igazságok? Az eddig tanultak közül mi hatott rád a legjobban? Mi adja a legnagyobb reményt? Mitől félsz a legjobban?

Mint minden evangelizációs előadást, a bibliaórákat is logikus, rendszeres sorrendben kell tartani. Először az egyszerűbb, könnyebben érthető tanulmányokra kerüljön sor, a bonyolultabb részeket pedig a sorozat későbbi részében érintsük, amikor a tanuló megértése már fejlődött. Minden egyes alkalommal fel kell tenni olyan kérdéseket, amelyekkel a lelki felfogás és fejlődés mértékét értékelhetjük.

Keressük ki a következő bibliaszövegeket, és gondolkozzunk azon, hogy vajon miért tett fel ilyen kérdéseket a mindentudó Isten! 1Móz 3:9, 13; Mt 16:13-15; 22:41-46; Mk 9:33; Lk 2:46 Kérdéseinkkel hogyan segíthetünk az embereknek növekedni a kegyelemben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 2. negyedév

Az evangélium hirdetése

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: