JÉZUS VÉLEMÉNYE

Hogyan vélekedett Jézus a házasságról és a szerelemről Jn 2:1-11 szakasza szerint? Mi a jelentősége annak, hogy áldását adta egy olyan zajos, sokáig tartó ünnepségre, mint amilyenek a korabeli zsidó lakodalmak voltak?

Jézus közvetlenül azt megelőzően tért vissza a pusztából, ahol Sátán megkísértette. Miután a kísértés poharát kiitta, az áldás kelyhét nyújtotta az embereknek, megszentelve az élet meghitt kapcsolatát. Jézus, aki az Éden kertjében az első házasságkötés szertartását végezte, első csodáját Kánában vitte végbe. Mikor? Éppen egy menyegző alkalmával!

A bibliai időkben a zsidó lakodalmak jelentős eseménynek számítottak. A galileai falucskában, Kánában egy esküvő valószínűleg az év eseménye lehetett. Napokig tartott a mulatság. A rabbik és diákjaik abbahagyták a tanulást. Mindenki ajándékot vitt, a vendéglátó családnak pedig viszonzásképpen jól kellett tartania a vendégeket étellel, itallal és vidámsággal. Nem kis csalódást jelentett tehát, amikor elfogyott az ital; szinte katasztrófaszámba ment a hír. Jézust Mária tájékoztatta a vészhelyzetről; nem javasolt konkrétan semmit, de nem is tétlenkedett. A szolgákhoz szólva nyomatékosan kijelentette: „Valamit mond néktek, megtegyétek.” Jézus pedig mondta a szolgáknak, hogy töltsenek meg vízzel hat kőkorsót. Régészek véleménye szerint a korabeli vizes korsók 60-100 literesek voltak, tehát legalább 360 literről beszélünk, más vélemények szerint lehetett akár 460 liter is.

Közvetlenül ezután a násznagy lelkendezve jegyezte meg a vőlegénynek: „Minden ember a jó bort adja fel először, és mikor megittasodtak, akkor az alábbvalót; te a jó bort ekkorra tartottad” (Jn 2:10).

Ha 360 literrel számolunk, literenként pedig 6 pohárral, akkor ez összesen legalább 2 160 pohár ital lehetett. Tehát Jézus egy eldugott kis galileai falu jelentéktelennek tűnő lakodalmához 2 160 adag italt biztosított, a legjobbat, amit ember fogyaszthatott, és mindezt egy menyegzőn! Ez a csoda is jelzi Isten teremtő erejét, ami megnyilvánult a világ teremtésekor is. Jézus földi szolgálata során az első csodát éppen egy esküvőn tette.

A szerelem és a házasság Istentől kapott különleges ajándék. Ám azt is meg kell jegyezni, hogy Jézus nem házasodott meg. Ezzel arra adott példát, hogy nem kell feltétlenül mindenkinek megházasodni. Aki egyedülálló, annak az élete is lehet teljes, gyümölcsöző és örömteli, akár a házasoké.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: