SZERELMESKÖNYV

Egész könyvtárakat lehet megtölteni az emberi szenvedés nehéz kérdéskörét taglaló iratokkal. Ez különösen azok számára kínzó kérdés, akik hisznek a szerető és mindenható Istenben (az ateisták ugyanis a szenvedést csupán annak velejárójának tekintik, hogy – véleményük szerint – Isten nélküli és cél nélküli világban élünk, tehát e téren ők nem szembesülnek olyan bonyolult filozófiai kérdésekkel, mint a keresztények). Viszont a legtöbb ilyen témájú könyv a nagy küzdelem koncepciójának ismerete hiányában nem tud a megoldás felé mutatni, bár a szenvedés témaköre még a kozmikus drámáról fogalmat alkotva is fogas kérdésnek bizonyul. Igaz, a szenvedés beárnyékolja az ember életének minden területét, de azért ne feledkezzünk el az örömökről sem! Például miért olyan jó az ételek íze? Miért van annyi ízlelőbimbónk, amelyek szükségesek az ételek különféle kívánatos ízeinek észleléséhez? Vajon miért van annyi színárnyalat? Mi a magyarázata annak, hogy az emberi szem képes meglátni az élénk színeket, miért leljük örömünket a látványukban? Miért jelent örömet a házasélet, hiszen a gyermekek nemzéséhez nem feltétlenül szükséges ez a fajta élvezet? Bizonyos élőlények egyszerűen osztódással szaporodnak. Képzeljük el, mi lenne, ha az ember is így szaporodna! A mesterséges megtermékenyítésnek sem része a gyönyör. Miért vannak az ember szervezetében kifejezetten az érintést észlelő idegvégződések, amelyek révén jóleső érzés tölt el?

E kérdésekre csak egy feleletet adhatunk: azért, mert Isten ilyennek teremtett. Isten fizikai, hús-vér embernek teremtett, hogy élvezzük az élet örömeit. A bibliai könyvek közül az Énekek éneke foglalkozik a leginkább ezzel a témával. Miért van benne a Bibliában ez a könyv, ami annyira kiemeli a szerelmi örömöket, és még csak nem is a gyermekek nemzéséhez kapcsolódóan? Kifejezetten azokat az élvezeteket említi, amelyeket Isten a férj és a feleség kapcsolatára tervezett; a szerelem pezsgő forrásainak eredete egészen Istenhez vezet vissza.

Tekintsük át az Énekek énekét! Mit tudhatunk meg belőle a testi örömökről – természetesen a megfelelő keretek között maradva?

Általában véve a környezetünk sokszor nyers és kicsapongó szokásaihoz képest a keresztények felfogása a házasságról, nemi életről, testi gyönyörökről idejétmúltnak, szemérmeskedőnek, korlátozónak tűnhet. Pedig a rendező elvek attól erednek, aki a testi örömök érzésére képesnek teremtett meg, aki pontosan tudja, hogyan élvezhetjük ajándékait a legjobban. Isten tudja a legjobban azt is, mennyi fájdalmat és szenvedést okozott már a világon az, hogy az emberek visszaéltek csodálatos ajándékaival!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: