A SZOBRÁSZ

Isten szobrász is, de nemcsak gránittal és márvánnyal dolgozik, hanem a jellemünket is faragja. Vésője és kalapácsa addig formázza, alakítja a bűnös embert, amíg valamennyire már tükrözi a mennyei dicsőséget. Isten bőséges bizonyítékát adta e képességének. A Biblia két fedele közt mindvégig azt láthatjuk, hogy az Úr széppé formált visszataszítónak, méltatlannak tűnő embereket.

Említsünk néhány bibliai alakot, akinek szüksége volt némi lelki „szobrászatra”? Min kellett alakítani az életükben? Gondoljunk például Jákóbra (1Móz 32:22-30), Dávidra (Zsoltár 51), Péterre (Lk 22:31-32), Pálra (ApCsel 9:1-22)! Még ki jut eszünkbe? Milyen változás ment végbe bennük?

Jó példa még Mária Magdaléna. „Máriát nagyon bűnösnek tekintették, Krisztus azonban ismerte az életét alakító körülményeket… Ő emelte föl a kétségbeesésből, a romlásból. Hétszer dorgálta meg a nő szívét és értelmét uraló démonokat – ezt Mária hallotta. Hallotta Jézus erős kiáltását Atyjához az ő érdekében. Tudta, mennyire sérti a bűn az Ő szeplőtlen tisztaságát, s az Ő erejével győzött… Aki elbukott, akinek értelme démonok lakhelye volt, az a szolgálattal, barátsággal nagyon közel került a Megváltóhoz… Mária állt a kereszt mellett… Feltámadása után Mária jött elsőként a sírhoz. Mária hirdette elsőnek a feltámadott Megváltót” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 477. o.).

A megváltás történelme Isten alkotókészségének számtalan példáját felvonultatja. Az Úr helyreállítja „Isten képét” a bűnös emberben. Az evangélium nem hasonlítható egy kozmetikai kezeléshez, inkább az egész élet irányát megváltoztató, mély és gyors hatáshoz, aminek tisztító, átformáló és megszépítő ereje van. Jézus Krisztus evangéliuma a hűség és a teljesség eszközeivel épít. A valódi megújulás belső hatás eredménye, aminek során Isten a bűnös ember életébe visszahelyezi a szépséget.

A szobrász időnként vés, máskor kitölti az űrt vagy pedig letör bizonyos részeket. Az életünknek mely részein kell Istennek még tovább dolgoznia? Mennyi ellenállást tanúsítunk a nehezebb szakaszokban?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: