AZ ÍRÓ

A Bibliát tanulmányozó tudósok elismeréssel szólnak a Szentírás irodalmi értékéről. Még számos világi felsőoktatási intézményben is tanítják a Bibliát, nem mintha Isten Igéjének tekintenék, inkább irodalmi értékei miatt. Keresztényként az Írásnak nemcsak az irodalmi értékeit ismerjük el, hiszen megtudhatjuk belőle az Isten által kinyilatkoztatott igazságokat, és ez hatalmas áldás. A benne foglalt igazság megértéséhez nagymértékben hozzájárul az elbeszélések és a költemények szerkezetének művésziessége, aminek kialakításában szerepe volt a Szentlélek ihletésének (noha Isten prófétái a saját szavaikkal írták le az üzenetet).

Pál apostol bonyolult teológiai okfejtéseiben rendszeresen felismerhetünk bizonyos irodalmi eszközöket. A Római levél első tizenegy fejezetében például az apostol összefoglalja az evangélium lényegét.

Tekintsük át e fejezeteket! Figyeljük meg az összekapcsolt témákat! Olvassuk el Róm 11:33-36 szakaszát! Mit találunk itt a tizenegy fejezet befejezéseként?

Mint a magas csúcsra felérő hegymászóból, Pálból is feltör a dicséret az üdvösség panorámája láttán. Mielőtt az evangélium gyakorlati alkalmazásának vázlatát közölné, dicsőíti az Urat. Ez a finom irodalmi ritmus többször is felismerhető leveleiben: a bonyolult teológiai érvelést Isten dicsérete szegélyezi, majd a befejezés néhány gyakorlati tanács. A jelenések könyvében az irodalmi eszközök lenyűgöző mozaikja tárul elénk, Isten itt így mutatja be az üdvösség történetét. A könyv nagy részét az Ószövetségből vett idézetek töltik ki. Az olvasó a szavak, kifejezések és témák bonyolult szövevényével szembesül, amelynek szálait János részben más bibliai íróktól kölcsönözte, ám egészen új szőttessé formálta. A Biblia utolsó könyvének stílusa nagyban különbözik Pál apostol vagy az evangélisták stílusától. Lenyűgöző a mennyei szentély hét jelenete körül nagy gonddal felépített esztétikai látvány, amint a jeleneteket követve mind beljebb és beljebb kerülünk a mennyei udvarban. A jelenések könyve kifejezett esztétikai élményt nyújt. Isten megtehette volna, hogy egy szokványos történelmi dokumentumban közli Jánossal a megváltás történetének folyamatát. Ehelyett lélegzetelállító képekben jelenítette meg a Krisztus és Sátán között folyó nagy küzdelem menetét, tovább mélyítve a Dániel és Ezékiel próféták által kinyilatkoztatott apokaliptikus képeket.

Képzeljük el, milyen lehet csak az irodalmi értékekre figyelve olvasni a Bibliát! Éppen a lényeg marad ki belőle.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: