ISTEN ÉS A TERVEZÉS

Isten kiszabadította Izráel népét az egyiptomi szolgaságból, majd elvezette őket a Sínai-hegyhez, ahol szent szövetséget kötött velük. Különféle rendelkezései között milyen utalásokat találunk, amelyek érintik a szépség témakörét (2Móz 25:1-9)?

Mózes második könyvének első fele részletesen leírja Izráel csodálatos szabadulását, a második fele pedig olyan kérdéseket taglal, amelyek közé tartozik a szépség is. 2Móz 25:1-9 szakasza közli Isten rendeleteit, 25:10–31:11 pedig tartalmazza a hordozható szent sátor, valamint a berendezési tárgyak és a papi öltözékek leírását. Mózes második könyve végéig az Isten által kijelentett részletes beszámolót találjuk és azt, ahogy a nép minden előírást pontosan végrehajtott. A feljegyzések bőséggel utalnak a művészi részletekre. Ma sok keresztény kimerítőnek találja az aprólékos feljegyzések olvasását, Istennek azonban tetszett, hogy számos rendelkezését közölje a nem sokkal azelőtt kiszabadított rabszolgákkal, sőt, a részleteket még a Szentírásba is bevegye.

A Biblia első öt könyvében közel ötven fejezet érinti Isten pontos útmutatásait az impozáns szentély elkészítésére vonatkozóan. Nemcsak a sátor részletes tervét, de még a berendezési tárgyakét is kijelentette. Isten a Sínai-hegynél adta a Tízparancsolatot, tanított a szövetség betartásával kapcsolatban, emellett konkrétan előírta azt is, hogyan készítsék el a szent sátor pompás szerkezetét, amihez szinte mindenfajta művészi képességre szükség volt. Isten volt a tervező, Ő ihlette a mestereket is, hogy a legaprólékosabb részletességgel végezzék el a díszítést. Semmi nem maradt, amit az embereknek kellett volna kitalálni. Mózes öt könyvében több fejezet tárgyalja a szentély terveit, építését és berendezését, mint bármelyik másik témát.

Minek a mintájára készült el a földi szentély? Mit árul ez el Isten és a szépség kérdésköréről (2Móz 25:9; Zsid 8:1-5)?

Mivel a földi szentély csupán árnyéka a mennyeinek, valójában el sem tudjuk képzelni, milyen káprázatosan szép lehet az a szentély, amit maga Isten készített!

Vajon miért volt fontos, hogy a szent sátor gyönyörű legyen? Talán azért, hogy Isten hatalmát, fenségességét érzékeltesse a néppel? Vagy, hogy Isten fenségességének színe előtt rádöbbenjenek saját erőtlenségükre? A szentély csodálatos szépségére gondolva milyennek látjuk Isten jellemét saját bűnös, földi lényünkhöz viszonyítva?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: