ELEGET TENNI A FELTÉTELEKNEK

Valaki egy étteremben ül, nehéz, zsíros ételt fogyaszt, amit cukros itallal öblít le. Desszertnek óriási kehely csokoládéfagylaltot rendel, szirupos öntettel. Este, lefekvés előtt (miután még evett valamit), letérdel és imádságába ezt is belefűzi: „Ó, Uram, segíts, hogy le tudjak fogyni!”

Mi a probléma ezzel a helyzettel?

Számíthatunk arra, hogy Isten válaszol az imádságunkra, ez tény, közben azonban bizonyos dolgokat nekünk is meg kell tenni. Ezt szokták úgy mondani, hogy az imádságunk szerint is kell élnünk, azaz mindent meg kell tennünk a megvalósulásáért, ami rajtunk áll. Ez nem a hit hiányának a jele, ellenkezőleg! Éppen ilyen a hittel jellemezhető élet.

„Ha igazságtalanságot rejtegetünk a szívünkben, és tudatosan vétkezünk, az Úr nem hallgathat meg bennünket; csak a bűnbánó és a töredelmes szív imája kedves előtte. Ha minden felismert igazságtalanságot jóvátettünk, csak akkor remélhetjük, hogy Isten meghallgatja kérésünket. Érdemeink sohasem ajánlanak bennünket Isten kegyelmébe; egyedül Krisztus érdeme és szolgálata vált meg, és az Ő vére tisztít meg bennünket; a mi munkarészünk az, hogy az imameghallgatás feltételeinek eleget tegyünk” (Ellen G. White: Jézushoz vezető út. Budapest, 2008, Advent Irodalmi Műhely. 71. o.).

Ellen White nem arra utal, hogy előbb tökéletessé kell válnunk, Isten csak azután hallgatja meg imádságainkat. Azt is egyértelműen kifejezi, hogy az Úr nem a saját érdemeinkre, hanem Krisztus érdemeire való tekintettel fogad el. Itt inkább arról van szó, hogy csak akkor munkálkodhat az életünkben, ha a hit és az alázat jellemez, ha elfogadjuk akaratát.

Hogyan világítják meg a következő igehelyek, mit jelent „eleget tenni a feltételeknek” (5Móz 4:29; Lk 9:23; Jn 14:15; 1Thessz 4:3; Zsid 10:38)?

Az eredményes imaélet feltételei közül talán az a legfontosabb, hogy érezzük, szükségünk van Istenre, önmagunkban tehetetlenek vagyunk, bűnösök lévén igényeljük a kegyelmet. Tudnunk kell, hogy csak az Úrban lehet reménységünk, aki oly sokat tett értünk. Viszont a lelki csőd receptjét követi az, aki öntelt, aki túlságosan nagyra tartja magát, csak önmagát látja.

Mi mindenért imádkozunk teljes szívvel? Imádság közben vonjuk kérdőre magunkat, hogy mit kellene másképp tennünk, ha szeretnénk megkapni, amire vágyunk!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: