AZ IMA EREJE

Egy fiatalember levelet kapott egy korábbi munkatársától, aki már évekkel korábban nyugdíjba ment. Finoman szólva nem jöttek ki túl jól egymással, a már nyugdíjas férfi kezdettől fogva rosszul bánt kollégájával. A fiatalember tehát kinyitotta a levelet és olvasni kezdte. A következőt találta benne: „Pontosan nem tudom, hogyan hat az ima, soha nem is értettem igazán. Azt azonban tudom, hogy fontos imádkozni. Az elmúlt néhány héten, imádkozás közben többször eszembe jutott, ahogy veled bántam. Belátom, hogy nem keresztényhez illő módon, helytelenül viselkedtem, és ez szörnyű képet adhatott a hitemről. Tudom, már régen meg kellett volna tennem, de csak most jutottam el oda, hogy őszintén az elnézésedet kérjem. Krisztus bocsánatáért is könyörgök, pedig méltatlannak érzem rá magam. Tehát kérlek, bocsáss meg!” Ez az eset több oldalról is mutatja az ima erejét. Nem az a lényeg, hogy Istent rávegyük: mozdítson el hegyeket, noha ez is megtörténhet. Ennél nagyobb csodát is kiválthat – megváltoztathatja az emberi szívet.

Amint a levélíró is kifejezte: nem értjük mindig, hogyan hat az imádság. Miért kell kérnünk Istentől azt, amit Ő már úgyis tud? Vajon addig nem tesz semmit, amíg nem kérjük meg rá? Az imánk valóban változtathat azon, amit a Teremtő Isten tenni akar?

Akár értjük a mechanizmusát, akár nem, egy biztos: ima nélkül a hitéletünk kudarcra van ítélve.

Milyen közös pontot találunk a következő igeszakaszokban (Mt 26:41; Lk 18:1; Róm 12:12; Kol 4:2; 1Thessz 5:17; 1Tim 2:8; 1Pt 4:7)?

Keresztényként arra tanít az Ige, hogy imádkozzunk, méghozzá gyakran. Igazából nem az a fő, hogy pontosan értsük, hogyan hat az imádság. A legtöbb dolog működésével általában nem vagyunk tisztában – legyen szó akár hétköznapi, akár szent dolgokról. Ha addig várnánk, amíg mindent a legapróbb részletig megértünk, az már nem hit lenne. Maga a hit szó is utal rá, hogy olyan elemek vannak benne, amelyek már felfoghatatlannak tűnnek. Aki viszont következetesen és buzgón imádkozik – Isten akarata szerint –, az elmondhatja, hogy az imádság valóban képes megváltoztatni az életünket.

Mi az, amit tudunk az imáról? Hogyan hatott az életünkre? Hol tartanánk keresztényi életutunkon, ha nem imádkoznánk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: