TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„A Biblia a legrégibb és legmegragadóbb történelem, amellyel az emberiség rendelkezik. Frissen eredt az örök igazság forrásából, és az isteni kéz korszakokon át megőrizte tisztaságát… Egyedül a Bibliában találhatjuk meg a nemzetek eredetének hiteles beszámolóját, fajunk történetének emberi büszkeségtől és előítélettől mentes leírását.

Az emberiség történelmét megörökítő krónikák úgy tüntetik fel, hogy a nemzetek fejlődése, birodalmak emelkedése és bukása az emberi akarat és vitézség függvénye, és hogy az események alakulását nagymértékben emberek hatalma, becsvágya és szeszélye határozza meg. Isten Igéje azonban félrehúzza a függönyt, és az emberi érdekek, hatalom és indulatok minden akciója és ellenakciója mögött, fölött és által meglátjuk a végtelen irgalmú Isten munkáját, aki csendben, türelmesen viszi véghez akaratát.

A Biblia a történelem valódi filozófiáját nyilatkoztatja ki” (Ellen G. White: Előtted az élet. Nevelés. Budapest, 1992, Advent Kiadó. 173. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

Sátán heves támadásokat intéz Dániel 2. fejezete ellen, ami Isten létezésének racionális bizonyítékával szolgál. Ugyan mi más támaszthatná szilárdabban alá az ember hitét, mint maga a változhatatlan világtörténelem? Támadásnak számít például az az állítás, hogy Dániel 2. fejezetét Kr. e. 165 körül írták, jóval a fejezetben említett események bekövetkezte után. Ezt az érvet azonban maga a prófécia cáfolja a legjobban. Vajon Dániel hogyan jövendölhette volna meg olyan pontosan a Római Birodalom felbomlását, amelyből kialakultak a mai Európát alkotó nemzetek, amikor a birodalom széthullása még csak öt- vagy hatszáz évvel Kr. e. 165 után következett be? Az események természetfeletti előretudása kellett ehhez a bámulatos jövendöléshez, miért ne fogadnánk el tehát, amit maga a könyv ír keletkezésének idejéről? Miért hinnénk inkább egy olyan nézetnek, aminek a prófécia ellentmond? Dániel könyve keletkezési idejét éppen azért igyekeznek későbbi időre tenni, hogy próféciájának erejét csökkentsék. Amint látjuk, ez a próbálkozás azonban nem áll meg.

ÖSSZEFOGLALÁS: Ha mégoly kaotikusnak is tűnik a világtörténelem, bízhatunk benne, hogy az Úr véghezviszi szándékait, és az emberiség történelme Jézus Krisztus dicsőséges eljövetelével zárul majd.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: