A KERESZT A TÖRTÉNELEMBEN

Felfigyeltünk rá, hogy a világtörténelem választóvonalát egyetlen esemény képezi? Ez az esemény pedig nem valamelyik világbirodalom felemelkedése vagy hanyatlása volt, amire talán gondolhatnánk, és nem is egy új kontinens felfedezése. A világtörténelem választóvonala valójában egy vándortanító halála volt, aki a hatalmas Római Birodalom egy viszonylag félreeső helyén élt. A rómaiak számtalan zsidót megöltek, mégis éppen ez a bizonyos haláleset volt az, ami a világtörténelmet két hatalmas korszakra osztja.

Ez az eset természetesen Jézus kereszthalála.

Isten és a történelem kapcsolatára gondolva vagyunk képesek jobban értékelni a megváltás jelentőségét, mert itt, a keresztnél – az egész emberiség és az emberi történelem nyilvánvaló kudarcának a helyénél – bontakozik ki a világ történelmének legmélyebb értelme és háttere. A kereszt elárulja: Isten új jövőt tárt elénk azzal, hogy megbocsátott és gyermekeivé fogadott. Ebben a jövőben pedig már nem kell magunkkal vonszolnunk a múltunk, személyes történetünk súlyos bűnterhét, mert ezt a terhet levette rólunk Ő, aki „betegségeinket… viselte, és fájdalmainkat hordozá” (Ézs 53:4). Az üdvösségről szóló egész tantételt egyetlen mondatban össze lehet foglalni: Isten eltörli zátonyra futott történelmünket és helyébe állítja az Ő történelmét. Neki köszönhetően életünkben vége szakadt a bűn szolgasága történelmének. Általa a múlt foltjai már nem vádolhatnak, gyötörhetnek és csúfolhatnak. Jézus történelme kerül saját, ítéletet érdemlő múltunk helyére. Így nemcsak a múlt alóli felszabadulást találjuk meg Jézusban, hanem a csodálatos jövő ígéretét is. A kereszt eseményével az Úr megígérte, hogy bármilyen volt a múltunk vagy a világ történelme, új és dicső jövő vár úgy ránk, mint a világra.

2Kor 5:17-19 szakasza értelmében tehát mit tett Jézus az egész emberiségért? Hogyan változtatta meg ez az esemény a történelmet?

Vétkeink az Úr vállára kerültek, aki kész volt meghalni az emberiség bűnterhe alatt, hogy üdvösséget adhasson helyette. Ígérete szerint hamarosan elérkezik a világ dolgainak a csúcspontja, amikor a történelem Szerzője örök történelemmel ajándékoz meg. Ez az esemény minden egyes ember sorsát érinti. Krisztus második eljövetele meghatározó lesz. Az Ó- és az Újszövetség egyaránt „új eget és új földet” ígér.

Vajon mindenképpen más lesz a jövője annak, aki elfogadta Krisztust, és így a múltja már nem vádolja, bármilyen súlyos ítéletet is érdemelne?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: