A NAGY KÜZDELEM ÉS A TÖRTÉNELEM

Még ha az emberiség történelme teljességgel zavarosnak, irányíthatatlannak tűnik is, mégsem mindentől függetlenül bontakoznak ki az események. Hátterükben gigászi, drámai küzdelem dúl két, egymással gyökeresen ellentétes elvi rendszer között. Természetesen a nagy küzdelemről beszélünk. Csak ennek ismeretében kezdhetünk bárminemű képet kapni az emberi történelemről és annak jelentőségéről.

Hogyan segítenek a világtörténelemről fogalmat alkotni a következő szövegek (1Móz 3:15; Jób 2:1-2; Ézs 14:12-14; Róm 16:20; Ef 6:12; Jel 12:7-17)?

A küzdelem valóságos, Sátán létezik, és Jézus csak a keresztnél aratott felette döntő győzelmet, pusztulása akkor vált biztossá.

„A menny fájdalommal és megdöbbenéssel szemlélte a kereszten függő Krisztust… Az Isten képére és hasonlatosságára teremtett emberek azonban körülállták a keresztet, és szövetkeztek Isten egyszülött Fia életének a kioltására. Micsoda látvány ez a menny számára!… A sátáni erők összeesküdtek a gonosz emberekkel és arra igyekeztek rávenni a népeket, hogy Krisztust tartsák a bűnösök vezérének, a legnagyobb bűnösnek, és tegyék Őt a megvetés tárgyává… Sátán látta, hogy álruhája szétszakadt. Mesterkedése feltárult az el nem bukott angyalok előtt és a mennyei világegyetem előtt. Gyilkosként mutatta meg magát. Isten Fia vérének kiontásával kiszakította magát a mennyei lények rokonszenvéből… Sátán és a mennyei világ között meglevő kapcsolat utolsó láncszeme is elszakadt… Az angyalok még akkor sem értették meg mindazt, amit a nagy küzdelem magába foglalt. Először szándékának kellett teljesen nyilvánvalóvá válni. Az emberek miatt Sátán létének folytatódnia kellett, mert nekik éppen úgy, mint az angyaloknak, meg kellett látniuk a Világosság Fejedelme és a sötétség fejedelme között lévő ellentétet. Az embereknek választaniuk kellett, hogy a kettő közül melyiket akarják szolgálni” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 668–669. o.).

A Biblia azt tanítja és Ellen White is arról ír, hogy a föld eseményei kapcsolódnak a szélesebb körben dúló küzdelemhez, a Krisztus és Sátán közötti harchoz. Ennek a küzdelemnek a hátterén bontakozik ki mindaz, ami itt történik, akár az egyes emberek életében, akár a történelem szélesebb vonulatában. Minden a nagy küzdelem részeként történik. A jó hír pedig az, hogy a kereszt után Sátán veszte megpecsételődött. A nagy küzdelem majd véget ér, és vele elmúlik minden fájdalom, szenvedés, kegyetlenkedés, félelem és bizonytalanság, ami ma megtölti az emberi történelmet.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: