DÁNIEL 2 ÉS AZ ISTENI GONDVISELÉS A TÖRTÉNELEMBEN

Az 1700-as években egy francia ateista arra a következtetésre jutott, hogy mivel az egész univerzumot – beleértve az emberi cselekedeteket is – a természet törvényei határozzák meg, ha valaki ismerné az összes ilyen törvényt, valamint egy adott időben a világegyetem minden részecskéjének minden helyzetét, előre megmondhatna mindent, ami majd történni fog.

Természetesen az ember rendelkezik szabad akarattal, szabad választással, Isten teremtette így. Szeretetre képes teremtményként szükségünk van a választás szabadságára, mivel a kikényszerített szeretet nem szeretet. Istennek tehát úgy kellett az embert megalkotnia, hogy szabad legyen. A hatalma azonban olyan nagy, hogy még az ember szabad akaratának meghagyásával együtt is pontosan ismeri a jövőt, bármilyen döntéseket is hozzunk.

Tekintsük át Dániel 2. fejezetének próféciáját! Hogyan bizonyítja már ez az egy rész is, hogy Isten jól ismeri az egészen távoli jövőt is?

Dániel több mint huszonhat évszázada írta ezt a fejezetet. Figyeljük meg, hogy a történelem pontosan úgy alakult, ahogy Isten előre megjövendölte. Bizonyos értelemben ez a prófécia sokkal többet jelent nekünk, mint az évezredekkel korábban élőknek. Ennek az a magyarázata, hogy ma, a történelemre visszatekintve pontosan nyomon követhetjük a megnevezett birodalmak felemelkedését és bukását a prófécia jövendölése szerint. Aki a Méd-Perzsa Birodalom korában olvasta, az még nem láthatta az utána következő birodalmak kiemelkedését és hanyatlását. Mi azonban visszatekintve sokkal többet láthatunk, mint amennyit a régiek láttak. A prófécia tehát számunkra olyan erővel bír, amit a múlt korok emberei nem ismerhettek igazán.

És ami a legérdekesebb: annak ellenére, hogy hány és hány millió, szabad akarattal rendelkező ember élt a Dániel 2. fejezete által felvázolt hosszú korszakok idején, az Úr pontosan és már jóval előre tudta, mi fog történni, melyik birodalom emelkedik, majd indul hanyatlásnak.

Dániel próféciája beigazolódott Babilon, Médo-Perzsia, Görögország és Róma birodalmainak felemelkedését és bukását illetően, beleértve azt is, hogy a Római Birodalom után létrejöttek a még ma is meglévő hatalmak. A történelemnek erről a pontjáról nézve már csak egy birodalom következik – Isten örök országa (Dán 2:44). Eddig minden teljesedett, tehát butaság volna, ha nem bíznánk az Úr szavában az utolsó részt illetően!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: