A PRÓFÉTA MINT TÖRTÉNÉSZ

A Biblia különböző részeiben találkozhatunk azzal a próféták által használt kifejezéssel, hogy „az Úr szava” (vagy a hasonló jelentésű „Így szól az Úr”, „mondja az Úr” fordulatokkal). Más szóval, mintha ezt értenénk rajta: Nem én mondom, hanem Isten szól hozzátok általam, tehát a legjobb lesz, ha figyeltek!

Hogyan tükröződik ez a gondolat a következő versekben (Jer 1:14-19)?

Az olvasó bepillantást nyer a fájdalmas történelmi eseménysorozatba, amely során Babilon kezére került a főváros, Jeruzsálem, beteljesítve Istennek Izráel sorsára vonatkozó jövendöléseit.

Azonban a királyok csak ritkán látják így a történelmet. Általában úgy gondolják, hogy uralkodóként meghozott döntéseik határozzák meg a közösség életét, végső soron ők irányítanak. Jeremiás azonban (a többi prófétával karöltve) ennek az ellenkezőjét állítja. Izráel vezetői végül felmérték, hogy a történelem sodra a pusztulás és a fogság felé húzza őket. Jeremiás könyve megdöbbentő módon figyelmeztet arra, hogy milyen erővel teljesedik Isten Igéje a történelem eseményeiben.

Hogyan fejezi ki ezt a gondolatot Ézsaiás és Náhum próféta (Ézs 14:24-27; Náh 1:5-10)?

Isten végtelen hatalma megnyilvánul az emberiség történelmében, de megmutatkozik a természetben is. A 104. zsoltár például nem azt írja a természet folyamatairól, hogy maguktól, automatikusan működnek, hanem Isten minden pillanatban cselekvően részt vesz bennük. A Biblia nem úgy mutatja be Istent, mint aki megteremtette a világot, majd alávetve a természet törvényeinek, magára hagyta azt. A természeti törvények valóban részét képezik a folyamatnak, ami által Isten fenntartja a világot, de csak azért működhetnek, mert az Úr megalkotta és fenntartja azokat is.

A tudományos világban sokan azt képviselik, hogy a véletlennek köszönhető a világ eredete, mint ahogy a végét is az hozza majd el, tehát a két pont közötti történésekben nem sok értelmet lehet felfedezni (eszerint az elképzelés szerint hogyan is lehetne ez másként?). Miért nem lehet helytálló ez a nézet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: