A MÚLT ÉS A JÖVŐ

A világtörténelmet általában különböző civilizációk történelmeként tanítják. Többnyire azt tekintik jelentős ténynek, ami az adott civilizáció fejlődését valamilyen módon befolyásolta. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy a történelem eseményei, mint általában a természet, ciklikusan váltakoznak, végtelenül haladva előre a születés, fejlődés, éretté válás, gyengülés majd a halál – kezdet és meghatározott vég nélküli – körforgásában.

Az óra lapjának köralakja félrevezető lehet: a körbe-körbejáró mutatók azt az illúziót kelthetik, hogy az idő állandó körforgás, pedig nem az. Tény, hogy az emberi életút a kezdettől a vég felé halad, és nem folyamatosan megújuló köröket ír le. A Biblia szerint az idő olyan, mint egy egyirányú utca.

Mit jelentenek ki a bibliai írók az emberiség történelmének kezdetéről és végéről (1Móz 1:1; Jób 38:1-7; Zsolt 104:1-9; Jel 1:1-3, 19; 21:1-6)?

Az emberi történelmet nem lehet ismétlődő ciklusok végtelen soraként értelmezni, hiszen volt kezdete és nagyszerű jövőre tekinthet előre. A történelemnek határozott célja van. Többnyire nem tudjuk biztosan, mi egy bizonyos történet lényege, amíg a végére nem érünk, hiszen addig bármikor bekövetkezhet valami meglepő fordulat, mint általában a jó történetek esetében. Hogyan tudhatnánk meg ma, a kozmikus események folyamatában élve, hogy mi a történelem célja? Úgy, hogy Isten a próféták által kijelentette.

Természetesen az isteni kinyilatkoztatásról beszélünk. Az Úr ismeri a jövőt, előtte nem titok, hogy az emberek milyen döntéseket hozhatnak és hoznak majd meg szabad akaratukból. Közölte azt is, hogy mi lesz a végkifejlet, időközben bármilyen döntéseket is hozunk egyénileg.

Hogyan magyarázza ezt a kinyilatkoztatást az Újszövetség (2Pt 1:21)?

Ha bízunk Isten Igéjében és abban, amit önmagáról állít, tudhatjuk, hogy az Úr ismeri a véget, sőt, ki is nyilatkoztatta. Ő nemcsak a múlt és a jelen Istene, hanem a jövő Ura is! Ezért bízhatunk abban, hogy a jövő pontosan úgy alakul majd, ahogy azt előre megmondta.

Mennyire könnyű előre megmondani a jövőt? Hányszor tévedtünk már? Jó hír viszont, hogy Isten valóban tudja, mit tartogat a jövő, mindenről tud, ami majd bekövetkezik! Milyen vigaszt találunk személyesen abban, hogy a szeretet Istene mindenről tud, ami ránk vár?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: