A Biblia és a történelem

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Zsoltár 104:1-9; Dániel 2; Róma 16:20;

2Korinthus 5:17-19; 2Péter 1:21; Jelenések 1:1-3; 12:7-17

„Én vagyok az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég, ezt mondja az Úr, aki van és aki vala és aki eljövendő, a Mindenható” (Jel 1:8).

KULCSGONDOLAT: Istenünk a történelemben és a történelem által munkálkodik; a történelemben és a történelem által komoly bizonyítékokat adott hitünk alátámasztására.

Vajon az emberiség történelme az események értelmetlen sorozata, vagy pedig létezik egy meghatározott cél felé vivő, megtervezett központi irányvonal? A Biblia egyértelműen kijelenti, hogy az utóbbi az igaz. Mindkét testamentum írói rendületlenül állítják, hogy Isten irányítja a történelmet és nyilatkoztatja ki magát benne. Persze a történelem nemcsak Isten akaratát tükrözi: az embernek szabadságában áll rossz döntéseket hozni, amelyek befolyásolják a történelmet. Tehát, noha Isten a történelem által hat, mégsem Ő okozza mindazt, ami bekövetkezik. Inkább arról van szó, hogy az emberi gonoszság megnyilvánulásai ellenére Isten mindig ott van, és végső soron akarata érvényre jut, az emberiség történelmét nagyszerű, dicsőséges módon zárja majd le.

A Bibliát követő keresztények hite szerint a bibliai írók azon a kereten belül működtek, amit Isten kinyilatkoztatott nekik, és ihletése hatására feljegyezték az emberi történelem legfontosabb eseményeit. Isten még az adott események magyarázatát is gyakorta közölte, hogy könnyebb legyen megérteni jelentőségüket.

Ezen a héten azt fogjuk megnézni, hogyan munkálkodott az Úr a világ történelmében és általa.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: