TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Megtiltaná Isten a Napnak, hogy feladatát elvégezze szombaton, megakadályozná langyos sugarait abban, hogy melegítsék a földet és táplálják növényeit? Nyugodnia kell a világok rendszerének is ama szent napon? Megparancsolná a patakoknak, hogy ne öntözzék a mezőket és erdőket, meghagyná a tenger hullámainak, hogy csendesítsék le szüntelen apadásukat és áradásukat? Álljon meg a búza, a gabona növekedése, halassza el az érlelődő fürt bíbor virágzását? Ne hajtsanak a fák, virágok rügyet, bimbót szombaton? Ebben az esetben az ember nélkülözné a föld gyümölcseit, s az áldásokat, amelyek kívánatossá teszik az életet. A természet folyásának változatlanul haladnia kell. Isten a pillanat kedvéért nem állíthatja meg a kezét, különben az ember elerőtlenedne és meghalna. Az embernek is van elvégezni való munkája ezen a napon. Az életszükségleteket ki kell elégíteni, a beteget kezelni kell, a szűkölködőt el kell látni. Nem fogják bűntelennek tartani, aki megtagadja, hogy könnyítsen a szenvedőn szombatnapon. Isten szent pihenőnapja az emberért rendeltetett, az irgalmasság cselekedetei tökéletes összhangban vannak ezzel a szándékkal. Isten nem kívánja, hogy teremtményei akár csak egy órát is szenvedjenek olyan fájdalom miatt, amit szombaton vagy bármely más napon enyhíteni lehet” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 164. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

Visszatekintve könnyű elítélni azoknak a vallási vezetőknek a keménységét és hidegségét, akik szombati gyógyítása miatt támadták Jézust. Minden bizonnyal ítélet alá is esnek majd emiatt. Ugyanakkor próbáljuk meg a helyükbe képzelni magunkat! Az emberi rendelkezések már olyan régen megvoltak, hogy a vallási vezetők úgy gondolták: éppen ezek határozzák meg a szombatünneplés lényegét. Ezért gondolták úgy, hogy Jézus megrontotta a szombatot.

Beszélgessünk még a csoportban arról, hogy Isten megpihent teremtő munkája után éppúgy, mint a megváltás munkája után! Mi a jelentősége ennek?

Képzeljük magunkat annak a helyébe, aki úgy gondolja, hogy Jézus szombati csodáival bizonyította a negyedik parancsolat eltörlését! Hasonlítsuk össze a bibliai leírást Jézus szavairól és tetteiről azzal, amit akkor tett volna, ha valóban ilyen változtatásra készül! Vajon mit tett volna másként?

ÖSSZEFOGLALÁS: A Biblia szerint az Úr a szombatnak is Ura. Ez a legfőbb jele annak, hogy Ő a Teremtő és egyben a Megváltó.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: