A SZOMBAT MÓZES MÁSODIK KÖNYVÉBEN

Mire szólít fel az Úr 2Móz 20:8-11 verseiben, és milyen indokkal?

Meg kellett pihenni a ház egész népének, beleértve minden szolgát, úgy a dolgozóknak, mint az „uraknak”. Ilyen értelemben a szombat a társadalom szerkezetében az egyenlőséget munkálja, az egyenlőtlenségektől szabadít fel. Isten szemében minden ember egyenlő, a szombat pedig a maga sajátos módján éppen ezt a fontos igazságot szemlélteti az osztályrendszer által uralt világban, amelyben bizonyos csoportok alá- és fölérendeltek egymásnak. Azt is elmondhatjuk erről a parancsolatról, hogy pontosan szerkesztett irodalmi egységet képez:

A. Bevezetés: „Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt” (8. vers).

B. Parancs: „Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat”

(9. vers).

C. Indoklás: „De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja” (10. a vers).

B. 1. Parancs: „semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad… (10. b vers).

C. 1. Indoklás: „Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert… a hetedik napon pedig megnyugovék” (11. a vers).

D. Következtetés: „Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt” (11. b vers).

Az A) pont tartalmazza a bevezető kijelentést, az egész szombat parancsolatának elvi lényegét.

A B) pont arra figyelmeztet, hogy hat napon át dolgozzunk.

A B. 1) pont pedig megtiltja bárminemű munka végzését szombaton. Ez a tiltás az egész családra, sőt még a háziállatokra is vonatkozik, épp úgy, mint a vendégekre.

A C) és C. 1) pontok fejtik ki a parancs indoklását.

A C) pont említi az időtényezőt a hat nap/hetedik nap ciklusában, kihangsúlyozva, hogy a hetedik nap az Úré.

A C. 1) pont tartalmazza a formális indoklást, azzal a bevezetéssel, hogy „Mert”. Úgy indokolja az Úr kijelentését a hat munkanapról és a hetedik napi megpihenéséről, hogy azt közvetlenül a teremtés hetének első szombatjától eredezteti.

A D) pont, ami úgy kezdődik, hogy „Azért”, önmagában áll, bevezetve az összegzést. A parancsolat utolsó szavai: „és megszentelé azt” egybecsengenek a bevezető kijelentés felszólításával: „megszenteljed azt”. Mindkettő kötődik ahhoz a szentséghez, amivel Isten felruházta ezt a napot 1Móz 2:3 versében.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: