A TÖRVÉNY AZ ÚJSZÖVETSÉGBEN

Az Úr eredetileg is az emberiség iránti szeretetből adta a Tízparancsolat elveit, az áldás szándékával. Aki betartja a törvényt, nagy védelmet élvez a bűn pusztításától, aki pedig nem engedelmeskedik, az számíthat a törvényszegés elkerülhetetlen következményeire. Ugyan kinek szükséges teológiai magyarázat ahhoz, hogy megtudja, személyesen rá nézve milyen fájdalmas a bűn – a következményeivel együtt?! Hányszor és hányszor leolvashatjuk megnyomorító hatását az általa tönkretett emberek arcáról?!

Noha az Újszövetség bizonyos részei – leginkább Pál írásai – foglalkoznak a törvény célját félreértőkkel, az Újszövetség Isten törvényeihez mindig is pozitív irányból közelít, úgy, mint ami felemel.

Olvassuk el Zsid 8:10 és 10:16 verseit a szövegkörnyezetükkel együtt! Miként mutatják be Isten törvényét? Úgy, mint ami még most is érvényes, vagy amit a kegyelem hatályon kívül helyezett?

Gyakran előfordul, hogy egyesek megpróbálják úgy beállítani a törvényt, mintha ellentétes lenne Isten szeretetével vagy kegyelmével. Teszik ezt annak a gondolatnak a jegyében, hogy az igazi szeretet érvényteleníti a törvényt. Bizonyos értelemben lehet úgy érvelni, hogy a szeretet túlmutat a törvényen, mivel aki igazán szereti Istent és az embereket, abban a törvény elveinek teljessége mutatkozik meg. Ez azonban nem lehet mentség a törvény érvényességének elvetésére. Ellenkezőleg! A szeretet teljesíti be a törvényt; a szeretet a törvény legtisztább kifejeződése.

Hasonlíthatnánk ezt egy autó alkatrészeihez. Maguk az egyes elemek nem öncélúan léteznek, hanem azért, hogy a kocsi közlekedhessen. A létük célja a jármű működése, viszont az egyes darabok nélkül az autó nem üzemképes. Ilyen a törvény is, ami nem maga a végcél, hanem a cél elérésének az eszköze. A cél pedig ebben az esetben a szeretet mélységes kifejezése úgy Isten, mint a többi ember iránt.

Hogyan segítenek a következő igehelyek meglátni a szeretet és a törvény közötti kapcsolatot (Róm 13:8-10; Gal 5:14; Jak 2:8; 1Jn 5:2-3)?

Foglalkozzunk még az Isten szeretete és törvénye közötti kapcsolattal! Mihez vezet a törvény betartása szeretet nélkül? Hová visz a szeretet a törvény betartása nélkül? Írjuk le a gondolatainkat, és beszélgessünk erről a témáról a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: