SZOMBAT A SÍNAI-HEGY ELŐTT

Isten nem jelentette ki, hogyan közölte az emberiséggel törvényének örök elveit még a Sínai-hegy előtt. Azonban világos és számottevő bizonyítékok igazolják, hogy a világ nem a Sínainál hallott először a törvény előírásairól. Sokan kényszeredetten elismerik az előbbi állítás valóságát, de úgy próbálnak meg tovább érvelni, hogy Isten csak a szombat parancsolatát adta a Sínai-hegynél, a többit nem, így a szombat kimondottan a zsidókra vonatkozik; ma, a keresztényekre nézve már nem érvényes. Mennyire lehet helytálló ez az érv?

Mit találunk 1Móz 2:1-3 verseiben a szombattal kapcsolatban?

2Móz 5:1-5 verseiben olvashatjuk, hogy Mózes és Áron azt kérik a fáraótól, engedje el Izráelt. Az 5. vers a legérdekesebb.

Mi utal a szombatra 2Móz 5:5 versében?

A fáraó így válaszolt: „ti elhagyatjátok velük az ő munkáikat.” A héberben ez az utalás még szembetűnőbb, ugyanis itt egy olyan kifejezés szerepel, aminek a gyöke a szombat szóhoz vezethető vissza. A fáraó lényegében ezt mondta Mózesnek és Áronnak: „Szombatot (pihenést) adtok nekik a munkájuktól”. Ez is arra utal, hogy a Sínai-hegy előtt már létezett a szombati nyugalom.

2Mózes 16. fejezetében találjuk a szombat konkrét bizonyítékát a Sínai-hegynél történteket megelőző időből, amikor Isten a pusztában csoda által adott mannát Izráelnek. Ez a negyven évig tartó csodasorozat azelőtt kezdődött, hogy a nép elérkezett a Sínai-hegyhez.

Olvassuk el 2Móz 16:4-30 szakaszát, de figyeljünk különösen a 23-30. versekre! Miként bizonyítja ez a történet, hogy már korábban is ismerték a hetedik nap, a szombat parancsolatát?

Figyeljük meg, mit mondott az Úr Mózesnek a 28. versben! „Meddig nem akarjátok megtartani az én parancsolataimat és törvényeimet?” Ez világos utalás arra, hogy Isten parancsolatai és törvényei már azelőtt is léteztek – és közéjük tartozott a hetedik nap, a szombat parancsolata. Emlékezetes esemény volt a Sínai-hegynél a törvényadás, de egyértelmű, hogy a Tízparancsolat nem akkor keletkezett.

Milyenek a szombatjaink? Szeretjük ezt a napot, inkább tartunk tőle vagy közönnyel viszonyulunk hozzá? Mit tehetnénk, hogy a szombatnap ajándéka által mélyebb és gazdagabb legyen az Úrral való kapcsolatunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: