A TÖRVÉNY A SÍNAI-HEGYNÉL

Olvassunk el néhány igeszekaszt, ami a törvényadást írja le:

2Móz 19:18-19; 20:18; 5Móz 5:22; Zsid 12:21! Miért volt olyan félelmetes ez az esemény?

„Izrael népén erőt vett a rettegés. Isten kinyilatkoztatásának félelmetes hatalma több volt annál, mint amennyit a remegő szívek el tudtak hordozni. Mert amikor Isten a jog és az igazság nagy szabályát elébük tárta, akkor azonnal felfogták azt, és oly mértékben tudatára ébredtek a bűn támadó jellegének és saját bűnüknek is, mint soha azelőtt a szent Isten szemei előtt. Félelemmel és rettegéssel húzódtak vissza a hegytől” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 267. o.).

Roppant kifejező az iménti White idézet. A nép még „soha azelőtt” nem látta meg úgy, mint a törvényadáskor, hogy Isten szemében milyen rettenetes is a bűn és saját vétkük.

Tehát a törvényben az evangélium kinyilatkoztatását láthatjuk Izráelnek az Istennel való szövetséges kapcsolata legelejétől fogva. Isten sosem, még a Sínai-hegynél sem akarta, hogy a törvény legyen az üdvösség eszköze, mert annak éppen az üdvösség szükséges voltát kellett a népnek bemutatnia. Az Úr közvetlenül a törvényadás után utasította a népet a szent sátor elkészítésére, ami szemléltette a megváltási tervet. A törvénynek kellett a nép figyelmét a keresztre irányítani, arra, hogy engesztelésre és megváltásra van szükségük. Nem is csoda, hogy a törvényadáskor elfogta őket a remegés, hiszen a törvény bemutatta bűnük valós mértékét.

Hogyan jelenítik meg Róm 7:8-13 versei ezt az alapvető igazságot? Pál szerint mit tesz a törvény (lásd még Zsolt 119:6)?

Bizonyos értelemben Pál éppen azt fejezi ki, amit Ellen White is megfogalmazott a Sínai-hegynél történt eseményekről szólva. Nem Isten törvényével van a gond, hanem az azt megszegő bűnösökkel – mindannyiunkkal. Pál bemutatja, hogy a törvény elválaszthatatlanul kapcsolódik az evangéliumhoz, mivel rávilágít, mennyire bűnösök vagyunk.

Olvassuk el 2Móz 20:1-17 verseit! Minket is elfog a remegés a törvény hallatán? Érezzük, hogy megítél? Milyen érzéseket kelt bennünk a törvény olvasása, ha ahhoz mérjük magunkat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: