POR ÉS HAMU

Jób így kiált fel a Sátán által rámért embertelen szenvedés után: „Az én fülemnek hallásával hallottam felőled, most pedig szemeimmel látlak téged. Ezért hibáztatom magam és bánkódom a porban és hamuban” (Jób 42:5-6). Mit fejez ki Jób válasza Isten szentségéről az ember bűnösségéhez hasonlítva? Hogyan hangzik az evangélium abban, amit Jób a tapasztalataira visszagondolva mond?

A jóságos Isten elküldte Ezékiel prófétát Izráel népéhez (akik hűtlenségük következtében jutottak a babiloni fogságra). Ő is tapasztalta Isten jelenlétének félelmetes voltát (Ez 1:28).

Miután Jákób becsapta Izsákot, az apját és az ikertestvérét, Ézsaut, el kellett menekülnie otthonról. Mit mondott a pátriárka, amikor éjszakai látomásban látta az égig érő létrát és halotta, amit Isten neki mondott (1Móz 28:16-17)?

Amikor pedig Izráel népe a Sínai pusztájában táborozott, az Úr ismét leszállt a hegyre a felhőben és kinyilatkoztatta magát Mózesnek. Mire késztette ez Mózest (2Móz 34:8)?

A szintén a fogság idején működő másik próféta, Dániel, aki magas udvari tisztséget töltött be a babiloni udvarban, korszakokon átívelő látomásokat kapott Istentől.

Az angyal többször is kifejezte Dánielnek, hogy szeretettel tekintenek rá a mennyben, mégis mit váltott ki a prófétából az Istenről szóló látomás? Vajon mi lehet ennek a magyarázata (Dán 10:5-8)?

Az itt említett férfiak mind hűségesek, istenfélők és igazak – ráadásul próféták – voltak, Isten jelenléte mégis félelemre, remegésre, az Úr előtti leborulásra késztette őket. Ez kétségkívül azért is lehetett, mert Isten szentsége mellett igazán megláthatták saját méltatlanságukat, bűnösségüket. E szakaszok a maguk módján mind arra utalnak, hogy milyen nagy szükségünk van a Megváltóra, a Helyettesre, arra, aki képes áthidalni a szent Isten és a köztünk, bűnös teremtmények közötti szakadékot. Hála legyen az Úrnak azért, hogy Jézusban találjuk meg ezt a hidat!

Képzeljük el, mi lenne, ha nekünk is hasonló élményben lenne részünk, mint a mai részben említett férfiaknak! Vajon mi mit tennénk? Miért?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: