TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Hogyan hat együtt a kegyelem és az ítélet?

„Miközben Jézus védelmébe veszi a kegyelem országának alattvalóit, Sátán törvényszegéssel vádolja őket Isten előtt. A nagy csaló kétkedést próbált kelteni bennük, hogy elveszítsék Istenbe vetett bizalmukat, elszakadjanak szeretetétől és áthágják törvényét. Most pedig ő mutat rá életükre, jellemük fogyatékosságaira, Krisztustól idegen lényükre, amellyel szégyent hoztak Megváltójukra; rámutat minden bűnükre, amelyeket ő sugallt, és mindezek miatt alattvalóinak igényli őket.

Jézus nem mentegeti e megvádoltak bűneit, de rámutat bűnbánatukra és hitükre, és megsebzett kezét az Atya és a szent angyalok előtt felemelve ezekkel a szavakkal kér bocsánatot számukra: Név szerint ismerem őket. Markaimba metszettem őket” (Ellen G. White: A nagy küzdelem. Budapest, 1985. H. N. Adventista Egyház. 431. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

Az iménti idézet hogyan világít rá a kegyelem szerepére az ítéletben? Mit mond Ellen White Isten hűséges népéről, és ez miért olyan fontos? Vajon mennyire illik egyénileg ránk ez a leírás?

Képzeljük el, hogy Isten előtt állunk, és napvilágra kerül minden tettünk, úgy a jó, mint a rossz! Milyenek volnának a kilátásaink? Megállhatnánk Isten előtt a jó cselekedeteinkre való tekintettel, amelyekben a legnagyobb őszinteség és tiszta szándék vezetett? Vajon Teremtőnk előtt hivatkozhatnánk ezekre? Válaszunk hogyan támasztja alá a kegyelem szükségességét?

Miért olyan halálos lelki veszély, ha azt gondoljuk, hogy mivel kegyelem által üdvözülünk, nem számít, mit teszünk? Mit tehetünk, nehogy ennek a tévedésnek a csapdájába essünk?

Hallunk időnként az „olcsó kegyelemről”, pedig ilyen nem létezik. A kegyelem nem olcsó, hanem ingyen kapjuk! Az az olcsó, amikor egyesek a kegyelemre hivatkozva próbálják meg mentegetni a bűnt. A keresztény világban – vagy a saját gyülekezetünkben – milyen példákat láthatunk erre?

ÖSSZEFOGLALÁS: Isten az igazság Istene, az igazság pedig ítéletet követel, Ő azonban a kegyelem Istene is egyben. Rendkívül fontos, hogy hetednapi adventista keresztényként a hármas angyali üzenetben hirdessük az Úrral kapcsolatos mindkét igazságot és azt, amit ezek elénk tárnak!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: