ISTEN ÍTÉLETÉNEK ÓRÁJA

„Azért ne féljetek tőlök. Mert nincs olyan rejtett dolog, ami napfényre ne jőne: és oly titok, ami ki ne tudódnék” (Mt 10:26).

Ha körülnézünk a világban, könnyen megértjük, hogy szükség van ítéletre és kárhoztatásra. Nem kell hívő kereszténynek lenni ahhoz, hogy rádöbbenjünk: valami alapvető baj van az emberiséggel. Ugyan ki ne ismerné el, hogy milyen rettenetes káoszt, sőt katasztrófát okoztunk. Talán születésünkkor azért sírunk annyira, mert ösztönösen megérezzük, hogy mi vár ránk. „Amikor megszülettem, sírtam, és minden nap újabb bizonyság, hogy miért” – fogalmazott így egy költő. Létezik olyan ember, aki ne értené? Ki ne esett volna már áldozatul az emberek kapzsiságának, önzésének és rosszindulatának? Vagy ki az, aki egyszer-másszor maga is ne lett volna kapzsi, önző és rosszindulatú?

Tehát Isten igazságos, és ha csak ez lenne a fő tulajdonsága, vajon ki az közülünk, aki megállhatna előtte? Ha az Úr tudja még a titkos dolgainkat, tetteinket (Préd 12:16), épp úgy, mint amit nyilvánosan elkövetünk, vajon milyen esélye lenne még a leghűségesebb embernek is az ítéletkor, amikor Isten mindent feltár?

Hálásak lehetünk, hogy Isten a kegyelem Istene is. Úgy fektette le a megváltási tervet, hogy ideális esetben minden ember megmenekülhessen a kárhoztatás alól, amit igazsága megkövetel. Amikor tehát az igazságos Isten elé állunk, egyedüli reménységünk a kegyelem.

Olvassuk el az első angyal üzenetét Jel 14:6-7 verseiben! Hogyan mutatkozik meg bennük az Isten igazságossága és kegyelme közötti kapcsolat? Milyen párhuzamot látunk e szakasz és Mózes első könyve 3. fejezete között? Hogyan mutat ez rá a kegyelem és az ítélet közötti kapcsolatra?

Milyen érdekes, hogy mielőtt elhangzik a figyelmeztetés: „eljött az ő ítéletének órája”, az angyal hirdeti az „örökkévaló evangélium”-ot. Ennek így is kell lennie, különben az ítélet az egész emberiséget kárhoztatná. Senkinek nem lenne esélye, hiszen mindenki bűnös, megszegte a törvényt. Isten a földnek szóló utolsó figyelmeztető üzenet közben hirdeti kegyelmét. Máskülönben az ítéletben kivétel nélkül minden emberre kárhoztatás várna. Ha nem lenne kegyelem, mi más üzenetet mondhatnánk a világnak, mint azt, hogy Isten el fog pusztítani mindannyiunkat, remény sincs a menekülésre? Szerencsére üzenetünk alapja az „örökkévaló evangélium”!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: