AZ ÖZÖNVÍZ

A Biblia kritikusai kifogásként említik, hogy sok ókori civilizációnak voltak az özönvízről szóló történetei. Szerintük így a bibliai történet nem egyedi, nem ez az eredeti, sőt még csak nem is igaz, hanem csupán még korábbi mítoszokat és legendákat vett át.

Aki viszont hiszi, hogy a Biblia Isten Igéje, más népek legendáiban az özönvíz történetének megerősítését látja. Az özönvíz megtörtént, Mózes első könyve pedig ihletett leírást közöl róla. Ez a beszámoló egészen eltér olyan történetektől, mint például az, hogy az istenek azért küldték az özönvizet, mert éjszakai tivornyázásuk nagy zajával az emberek megzavarták az álmukat. A kialvatlanságtól mogorva istenek büntetésképpen küldték az áradást.

Mivel magyarázza a Biblia a földet sújtó özönvíz ítéletét (1Móz 6:5)?

Ma, amikor a mi világunkban is egyre jobban elhatalmasodik a rossz, nem nehéz elképzelni, hogy az emberi gonoszság egykor olyan méreteket öltött, ami már halált és pusztulást érdemelt. Az ember bűnösségét kimondó keresztény nézeten gyakran mosolyognak, az élet mégis ezt igazolja. Valóban képesek vagyunk nemes tettek végrehajtására, ettől azonban még nem lesz jó az ember. Al Capone, a gengszter is szerette a gyerekeket, időnként elnézte, ha valaki hibázott, kedves volt a barátaival, mégis, ugyan ki merné jó embernek nevezni?

Az özönvíz történetében Isten kegyelme megnyilvánul a büntetésben is. Miben látjuk ezt (lásd 1Móz 6:14-22; 2Pt 2:5)?

Mialatt Noé a bárkát építette, figyelmeztette a világot az ítéletre. A történetben kimondatlanul is benne van, hogy Isten adott még kegyelmi időt, esélyt a világnak elfordulni a gonoszságtól és elfogadni Isten megváltását. Ellen White azt írja, hogy „Ha az özönvíz előtti emberek hitelt adva az intésnek, megtértek volna gonosz cselekedeteikből, az Úr nem haragudott volna többé rájuk” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 67. o.). Az épülő bárkában a közelgő pusztulás elől biztos menedéket talált volna mindenki, aki hallgat a figyelmeztetésre. Kérdés nem fért hozzá, hogy fenyegetett az ítélet, de Isten felajánlotta a kegyelmet mindenkinek, aki kész elfogadni, amíg túl késő nem lett és a kegyelem ajtaja bezárult.

Hányszor mutatta már meg Isten a kegyelmét nekünk? Valószínűleg többször, mint összeszámolhatnánk. Hogyan tanulhatjuk meg átadni magunkat ennek a kegyelemnek, hogy átformáljon Krisztus képére?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: