ÍTÉLET ÉS KEGYELEM AZ ÉDENBEN

Gondoljuk végig! A bűneset előtt nem volt szükség a kegyelemre, mert nem volt mit megbocsátani, elengedni, elfedezni. Ugyanez a helyzet az ítélettel is. Amíg nem létezett bűn, nem kellett semmit megítélni, kárhoztatni, megbüntetni. A kegyelem és az ítélet egyaránt az emberi bűn következtében jelent meg – legalábbis az embereket illetően.

Hogyan mutat rá Mózes első könyve 3. fejezete az ítéletre és a kegyelemre is?

Sátánnak sikerült rászabadítania a világra a bűnt, aminek következtében minden megváltozott. Ám az Úr azonnal megjelent és ezt kérdezte: „Hol vagy?” E kérdésben ne kárhoztatást véljünk, inkább meghívás volt az ember számára, hogy közeledjen Istenhez, aki megteremtette és szeretettel vette körül. Isten így hívta Ádámot és Évát, hogy forduljanak el attól, aki megtévesztette őket, és térjenek vissza Alkotójukhoz.

Figyeljük meg azt is, hogy mi történt! A bűn korszakának kezdete után Isten első mondatai kérdések voltak (lásd 1Móz 3:9, 11, 13). Majd pedig a kérdések elhangzását követően Isten azonnal ítéletet hirdetett a kígyó felett. És mit mondott már a kígyóra vonatkozó ítélet közben, a 15. versben?

A 15. vers az első evangéliumi ígéret. Közvetlenül a kígyót sújtó ítélet kihirdetésekor Isten elmondta a kegyelem, a megváltás, az emberiség üdvözítésének ígéretét. Majd csak akkor, az evangéliumi ígéret elhangzása után tért rá az Úr az asszony és a férfi ítéletére. Elbuktak, Isten mégis először reményt és kegyelmet nyújtott feléjük – az ítélet pedig ennek a kegyelemnek a hátterén bontakozik ki. Tehát a kegyelem ígérete az ítélet előtt hangzik mindenkinek, aki kész elfogadni.

Sátánnak már késő, az ő végzete biztos, viszont a férfira és az asszonyra kimondott ítélet közben Isten megismertette velük feléjük nyújtott kegyelmét. A bűn történelmének egészen a kezdetén kirajzolódik a bűn, az ítélet és Isten kegyelmének kapcsolata. Istennek meg kell ítélnie, kárhoztatnia kell a bűnt, ugyanakkor a kegyelem ígérete mindig ott van, mindig a rendelkezésére áll annak, aki igényt tart rá.

Hogyan szólít meg Isten személyesen éppen most, azt kérdezve: „Hol vagy?” Mi az, ami miatt inkább szívesen elbújnánk előle? Miért a kegyelem megértése a döntő első lépés, ami szükséges ahhoz, hogy visszatérjünk hozzá és eltávolodjunk a csalótól?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: