A kegyelem és az ítélet Istene

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 3; 6; János 3:17-21; 1Korinthus 3:13;

2Korinthus 5:10; Jelenések 14:6-7

„Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen az” (Préd 12:16).

KULCSGONDOLAT: Éppúgy olvashatunk a Biblia egészében Isten ítéletéről, mint az üdvösség témájáról. Valójában e két tanítás egészen összefonódik.

A katona a halálraítélt öregember mellett állt, akit más bűn nem terhelt, csak az, hogy „nem a megfelelő” fajhoz és valláshoz tartozott. Amikor a katona felemelte a puskát, áldozata egy kérdéssel fordult hozzá: „Tudja, hogy van Isten az égben, aki ezt látja, és egy nap majd megítéli a tettéért?”

A katona mégis lelőtte az idős férfit.

Ez az eset több szempontból is rámutat, hogy milyen a szekuláris társadalom. Nem a szekuláris kormányzat (amelyik nem helyez egyetlen vallást sem a többi fölé), hanem az elvilágiasodott társadalom, amelyben nincs nagyobb tekintély az adott társadalom szabályainál. Az ilyen társadalomban nem vesznek tudomást a magasabb rendű, nagyobb tekintélyről, Istenről, sem az emberén túlmutató erkölcsi normáról. Ilyen körülmények között az ember bitorolja Isten helyét, miközben azt véli, hogy csak embertársainak vagy saját lelkiismeretének (már ami maradt belőle) ítélete fenyegeti. A Biblia szerint azonban az idős embernek volt igaza: létezik Isten az égben, aki mindenről tud, és majd valóban megítél minden cselekedetet.

Tanulmányozzuk Isten jellemének ezt az oldalát, és nézzük meg, hogyan mutatkozik meg bámulatra méltó kegyelme még az ítéletben is!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: