A TEREMTŐ SZÍVE

A teremtés hetének eseményei különösen drámaiak. A Teremtő napról napra szavával hívta létre a tudósokat folyamatosan csodálatra késztető életrendszereket és formákat. Még Isten is utal rá, hogy milyen végtelen öröm jellemezte azt az időt.

Jóbhoz szólva mit mondott az Úr a föld teremtésének lelkes izgalmáról (Jób 38:4-7)?

A Teremtő szívének örömét sejteti 1Móz 1:2 verse is: „az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.” A teológusok mind jobban értékelik a Pentateukhosz (Mózes öt könyve) mesteri irodalmi szerkezetét. Ebben az esetben Mózes, amikor arról ír, hogy Isten Lelke „lebeg” a vizek felett a teremtés hetének kezdetén, szándékosan olyan szót választ, amit azután csak egyszer használ, Mózes ötödik könyve 32. fejezetében. Ez a fejezet az Izráel népe előtt elmondott búcsúbeszédének része.

Hogyan használja Mózes másodszor a lebeg szót (5Móz 32:10-11; lásd még Mt 23:37)?

Gondoljunk arra, milyen szeretettel készíti az anyamadár a fészket a fiókáinak, majd képzeljük el, ahogy lebeg felettük, amikor táplálja és repülni tanítja őket!

Mózes, aki negyven évig pásztorkodott, bizonyára minden tavasszal tanúja lehetett e természeti jelenségnek, amiről Isten gyengéd gondoskodása jutott eszébe. Az ihletés hatására maga előtt látta, hogy amikor az emberiség „fészke” készült, a Szentlélek szívét is hasonló érzések töltötték be.

Tehát a teremtési beszámoló a különféle evolúciós elképzelésekkel ellentétben – amelyek a világ kialakulását egymással ádáz harcot folytató erők kölcsönhatásának tulajdonítják – bemutatja a teremtményeit szerető, róluk gondoskodó, az egész világot meghatározott céllal, gondosan megtervező Istent. A teremtésben nincs semmi személytelen, érzéketlen, céltalan. A teremtés hetének kezdetén már ott volt a szeretet. Éles ellentétben áll ez az evolúcióval, ami azt tanítja, hogy végül valahogy kialakult a szeretet, de csak az önző erőszak évmilliárdjai után! A teremtést a szeretet mozgatta, és a szeretet akkor is ott lesz, amikor a meghibásodott teremtettséget Isten majd újjáteszi.

Gondoljunk a természet csodáira! Hogyan mutatkozik meg bennük Isten hatalmas szeretete?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: