TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

A Szentháromság tanában nem arról van szó, hogy egy személy három különféle isteni szerepet tölt be (ez a modalizmus). Nem is három isten alkot egy csoportot (ami a politeizmus). Az egy Isten (Ő) nevezhető még így is: „Ők”. „Ők” mindig együtt vannak, mindig szorosan együttműködnek. A Szentlélek végrehajtja az Atya és a Fiú akaratát, ami egyben az Ő akarata is. Isten az egész Bibliában ezt az igazságot nyilatkoztatja ki önmagáról.

Némelyek nehezen tudják elfogadni Krisztus istenségét arra gondolva, hogy amíg itt testben járt, alárendelte magát Isten akaratának. Annak „bizonyítékát” látják ebben, hogy valamivel kevesebb volt az Atyánál. Ez azonban nem tükrözi a Szentháromság belső szerkezetét. Krisztus alárendelte magát, ami inkább azt mutatja, hogyan kellett működnie a megváltási tervnek. Jézusnak el kellett jönnie az emberiség közé, „engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig” (Fil 2:8). Továbbá: „Ámbár Fiú, megtanulta azokból, amiket szenvedett, az engedelmességet; és tökéletességre jutván, örök idvesség szerzője lett mindazokra nézve, akik neki engedelmeskednek” (Zsid 5:8-9). E kijelentések bemutatják: a megváltási tervhez elengedhetetlenül szükséges testet öltésből következett az, hogy Jézus alárendelt szerepet játszott. Ez egyáltalán nem bizonyítja, hogy Jézus ne lenne tökéletesen Isten és örökkévaló.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

Az adventisták néhány úttörője sokat küzdött a Szentháromság tanával. Ma egyházunk szilárdan gyökerezik e tanításban. Az idővel bekövetkezett változás miként mutat rá, hogy minden igazságot fokozatosan értünk meg? Egyénileg mit tapasztaltunk az igazság megértését illetően? Mi az, amit azelőtt hittünk, ma viszont már nem tudjuk elfogadni?

Jn 8:58 versében ez áll: „Bizony, bizony mondom néktek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.” Hogyan tanúsítja ez a szöveg is, hogy Krisztus tökéletesen Isten?

ÖSSZEFOGLALÁS: Ha azt akarjuk, hogy elmélyüljön a szeretetünk a végtelen, hatalmas Isten iránt, akit szolgálunk és aki előtt imádattal borulunk le, először is meg kell próbálnunk felfogni, amit önmagáról kijelent. A Szentháromságról szóló tan titok, viszont a Szentírásban a „titkok” olyan mélységes igazságok, amelyeket a végtelen Isten nyilatkoztat ki nekünk véges szinten. Tehát csak térden állva szólhatunk biztonsággal Istenről. „Halld Izráel: az Úr, a mi Istenünk, egy Úr” (5Móz 6:4)!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: