KRISZTUS ISTENSÉGE

Az Atya isteni természetét általában nem vitatják, de aki a Szentháromságot nem fogadja el, az kérdésesnek veszi Krisztus istenségét is. Ám a megváltási tervet komolyan veszélyeztetné, ha Krisztus nem lenne örökkévaló és egészen isteni természetű (lásd a csütörtöki tanulmányt).

Hogyan fogalmaz Krisztus istenségéről az egykori szigorú farizeus, Pál (Fil 2:6)?

Súlyos kijelentés ez egy farizeus szájából, aki az Isten egységét hangsúlyozó ószövetségi tanítás talaján áll, hiszen ezzel kifejezte mély meggyőződését Krisztus isteni természetéről.

A zsidókhoz írt levél, amit a szigorúan monoteista zsidóknak írtak, mint amilyen Pál is volt, meggyőző erejű kijelentéseket tartalmaz, hangsúlyozva Isten Fiának istenségét. Zsid 1:8-9 versei félreérthetetlenül és erőteljesen szólnak Krisztus isteni természetéről. Krisztus istenségének kinyilatkoztatásában a legfontosabb az, hogy Ő maga ennek mennyire tudatában volt. Jézust nem diadalmas, az istenségét hirdető kórus kísérte, amikor végigvonult Jeruzsálem utcáin, de mind a négy evangéliumban megtaláljuk bizonyítékok számos olyan szálát, amelyekből kitűnik, hogy valóban Istennek tartotta magát. Újból és újból kijelentette, hogy rendelkezik olyasmivel, ami csak Istent illeti: Isten angyalaira úgy utalt, mint akik az ember Fiának angyalai (Mt 13:41); állította, hogy meg tudja bocsátani a bűnöket (Mk 2:5-10); azt is mondta, hogy hatalmában áll megítélni a világot (Mt 25:31-46). Ki más tehetné meg mindezt jogosan, mint Isten?

Tekintsük át az evangéliumi feljegyzésekben, hogyan fogadta Jézus az emberek imádatát (Mt 14:33; 28:9; Lk 24:50-52; Jn 9:35-38)! Hasonlítsuk össze Jézus hozzáállását Páléval (ApCsel 14:8-18)! Mit fejez ki Jézus istenségével kapcsolatban az, hogy elfogadta az emberek imádatát?

Jézus kihallgatásakor az volt az ellene felhozott egyik vád, hogy Isten Fiának mondta magát (Mt 26:63-65; Jn 19:7). Ha nem tekintette volna magát Istennek, ebben a kiélezett helyzetben alkalma lett volna helyesbíteni a téves benyomáson, de nem tette. Éppen Kajafás előtt, a kihallgatása során erősítette meg eskü alatt, hogy valóban Isten. Tehát a Bibliában Krisztus istenségének komoly bizonyítékait találjuk.

Fordítsunk időt arra, hogy elgondolkodjunk Jézus életéről! Eközben külön figyeljünk arra, hogy Ő Isten, a világegyetem Teremtője! Mit árul el ez Istennek a világ iránti szeretetéről?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: