ISTEN EGYSÉGE

Az ősi héber hitrendszer szigorúan monoteista volt. E kifejezésben (ami csak egy igaz Isten létezését hirdeti), a „mono” azt jelenti, hogy „egy”, a „teista” pedig az Istenre vonatkozó görög szóból ered. Az egész Ószövetség megingathatatlanul képviseli ezt az álláspontot. Csak egy Isten van, Ábrahám, Izsák és Jákób Istene, nem léteznek más istenségek, akikben például a héberek környezetében élő népek és törzsek hittek. A Biblia vallása ilyen értelemben is egyedülálló volt.

Mit mond Isten önmagáról 2Móz 3:13-15 verseiben? Hogyan utalnak ezek az igék arra, hogy Isten egy?

Isten egységét az a szakasz is hirdeti, amit a zsidók így neveznek: „Sema” (5Móz 6:4), ugyanis a héber sema a szakasz első szava: „Halld”. Ebben a versben találjuk az egyik legfontosabb igazságot Istent illetően. Az Úr megparancsolta Izráel népének, hogy ezt higgyék és erre tanítsák gyermekeiket.

„Halld Izráel: az Úr, a mi Istenünk, egy Úr” (5Móz 6:4)! Hasonlítsuk ezt össze 1Móz 2:24 versével: „Annakokáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté.”

A héberben, 5Móz 6:4 versében Istenre vonatkozóan ugyanazt az („egy”-et jelentő) echad szót találjuk, ami nem számtani összeget, inkább egy teljes egészet jelent. Azt fejezi ki, hogy különböző részek egy egységet alkotnak. A férj és a feleség eggyé (echad) lesz 1Móz 2:24 szerint – ehhez hasonló, ahogy 5Móz 6:4 versében Isten „egy”.

Mit mond az Újszövetség Isten egységéről (1Kor 8:4; Jak 2:19)?

Hogyan véd a bálványimádás minden fajtájának csapdájától, ha elfogadjuk, hogy Isten egy? Miért csak az Urat szabad imádni? Hogyan tüntethetünk el az életünkből minden „bálványt”?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: