A MŰVÉSZ

Megfesteni a lelket annyit jelent, mint ábrázolni az ábrázolhatatlant. Erre csak a művész képes. A művész, aki egyben… próféta, álomfejtő és álmot álmodó, ő a kíváncsiság kertésze, aki a láthatatlan rózsát is öntözi, hogy egy mozdulatára majd kivirágozzék a vásznon…

Amíg a tudományok embere örökké a rész-igazságok kutatásával tölti idejét, addig a művész (amennyiben valóban méltó e névre) mindig az Egészet ábrázolja. Akkor is, ha csendéletet fest, akkor is, ha egy pillangót táncoltat az akácfák között, akkor is, ha egy ölelést örökít meg a vásznon. A művészet: a madarak éneke. Figyelni kell rá, és nem megfejteni.

A művész a teljesség elkötelezettje, a mindenség nagykövete…

„Egy porszem világot jelent,

S egy szál vadvirág az eget,

Fogd föl tenyeredben a végtelent,

S egy percben élj évezredet!”

Ezt a „receptet” a nagy festő-költő, W. Blake ajánlja figyelmünkbe Az ártatlanság jövendölései c. versében. Ez a sűrítés és ez a világ-ölelés, a látható valóságon felülemelkedni képes láttatás a művész ismertetőjegye. A remekművek az öröklét földi bizonyságai.

Enzsöl Ellák: Szeretet-hittan. 155–156. o.

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: