A JELENÉSEK KÖNYVE 14. FEJEZETE

Mivel kezdődik a 14. fejezet? Egy mennyei jelenettel, amelyben a száznegyvennégyezret láthatjuk, azokat, „akik áron vétettek meg a földről” (3. vers). E látomás révén először a jövőbe pillanthatunk be, megtudhatunk valamit abból, hogy milyen is lesz majd, amikor ez a csoport megáll a menny Istene előtt. A szakaszban ugyan nem fordul elő éppen ez a kifejezés, de félreérthetetlenül egy mennyei istentiszteletet képe tárul elénk.

Tehát a 14. fejezetben folytatódik Isten tisztelete, ami az előző fejezetben kezdődött el. Az emberek, akik részt vehetnek benne, nem imádták a fenevadat, sem annak képét, hanem mennyei Uruk előtt hódoltak.

A fejezet ezek után visszakanyarodik a földi eseményekhez, ott folytatva, ahol a 13. fejezet abbahagyta: akik imádják a fenevadat és a képét, szembeszállnak azokkal, akik nem hajlandók erre, akiknek neve az élet könyvében szerepel.

Miért olyan fontos az adventisták számára Jel 14:6-12 szakasza? Melyek azok a témakörök, amelyeket a negyedév során már érintettünk, de itt újból előtérbe kerülnek? Miért szoktuk ezt a részt úgy nevezni, hogy „jelenvaló igazság”?

E versekben igen sok és komoly igazságot találunk: a teremtés, a megváltás, az ítélet, az üdvösség, az evangélium, az engedelmesség, a hit, a Tízparancsolat, a misszió. Itt olvassuk a Biblia talán legkomolyabb figyelmeztetését, ami szintén az istentisztelet kérdését érinti: „És az ő kínlódásuknak füstje felmegy örökkön örökké; és nem lesz nyugalmuk éjjel és nappal, akik imádják a fenevadat és annak képét, és ha valaki az ő nevének bélyegét felveszi” (Jel 14:11).

Adventistaként pontosan tudjuk, hogy ebben a kérdésben központi szerepe van a hetedik napnak, a szombatnak, ami pedig szorosan kapcsolódik a teremtéshez és Isten tiszteletéhez. Imádjuk az Urat, mert Ő a Teremtő, és teremtői mivoltának ez a nap marad az alapvető jele.

Ugyan még mindig nem tudjuk, mikor és hogyan, ám e kérdések bizonyosan előtérbe kerülnek majd. Igen fontos tehát felkészülni, de nemcsak azért, hogy szilárdan ki tudjunk tartani az igazság mellett. A másik okot Péter apostol fogalmazta meg: „Mindig készek legyetek megfelelni mindenkinek, aki számot kér tőletek a bennetek levő reménységről, szelídséggel és félelemmel” (1Pt 3:15).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: