PÁL AZ AEROPÁGUSON

Az őskeresztény egyház napjaiban az istentisztelet kérdésének egy újabb példájával találkozhatunk, ill. megnézzük azt is, hogy mit imádtak akkor az emberek. Ezúttal Pál apostol szolgálata által nyerünk bepillantást az eseményekbe, aki éppen Athénban járt, ott, ahol egykor a világ három legnagyobb hatású filozófusa élt (Szókratész, Platón és Arisztotelész).

Mennyire eltérő Pál ottani hallgatósága a hívő zsidóktól, akik előtt néhány évvel korábban Péter beszélt Jeruzsálemben!

Olvassuk el ApCsel 17:15-34 szakaszát, ami beszámol Pál athéni prédikálásáról! Miben különbözött Pál bizonyságtevése attól, ahogy Péter szólt pünkösd napján a hallgatóihoz?

Az egyik legszembetűnőbb különbség az volt, hogy Péterrel ellentétben Pál itt nem idézett a Bibliából, hanem inkább egy pogány író gondolataira utalt. Ugyanakkor azt is érdemes megfigyelni, hogyan hivatkozott a logikára és a józan észre: nézzetek körül a természet világában – mondta –, és hatalmas bizonyítékait látjátok majd annak, hogy Isten a Teremtő. Eleinte egyfajta természeti teológiát alkalmazott, a természet világára mutatva indokolta meg a Teremtő Istenbe vetett hitét. Kifejezetten érdekes itt megfigyelni az istentisztelet kérdését. Az athéniak azt imádták, amit nem értettek. Pál igyekezett áhítatukat és istentiszteletüket a bálványoktól és egyéb hiábavalóságoktól elfordítva az élő Isten felé irányítani. Az emberekben mélyen gyökerezik a vágy, hogy imádjanak valamit, bármit, Pál pedig itt fel akarta hívni az athéniak figyelmét arra, aki egyedül méltó az imádatra.

Melyik pontba ütköztek bele némelyek és miért?

Végeredményben a logikára, a józan észre és a természeti teológiára való hivatkozással csak egy darabig juthatunk el. Ezért bizonyságtételében Pál beszélni kívánt a bűnbánatról, az ítéletről és a feltámadásról, olyan tanításokról, amelyeket hittel kell elfogadni. Nem ért el nagy eredményeket náluk. Néhányan ugyan megtértek, a legtöbben viszont ragaszkodtak a hiábavaló, haszontalan dolgok imádatához, amelyek nem menthetnek meg.

Istentiszteleteinken hogyan érhetnénk el jobban azokat, akiknek nincs semmiféle bibliai ismeretük, akik nem olyan alapokról indulnak, mint mi? Mit tehetünk, hogy istentiszteleteink vonzóbbak legyenek azok számára, akik keresik Istent?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: