AZ IGE HIRDETÉSE

A protestáns istentiszteletben hagyományosan nagy szerepet kap az Ige hirdetése. Szent felelősség hárul azokra, akiknek „legeltetni” kell a nyájat, tanítva, prédikálva, buzdítva és bátorítva. A zenének, a liturgiának, az imádságnak, az úrvacsorának és a lábmosásnak egyaránt megvan a maga helye, de talán egyik sem olyan fontos, mint az istentisztelet keretein belül, a szószékről elhangzó igehirdetés.

Olvassuk el Péter pünkösdi prédikációját (ApCsel 2:14-41)! Hogyan fejezi ki az apostol a Szentírás, a tantételek, a prófécia, Krisztus, az evangélium és az üdvösség kérdéseit? Miért olyan lényeges részei ezek igehirdetésünknek?

Milyen élmény lehetett hallgatni a halászember, Péter erőteljes, lebilincselő beszédét! Szavaiban nyoma sem volt a kertelésnek, kételkedésnek. Látszott rajta, hogy a Lélek munkálkodik benne. Péter nem ingott meg az igehirdetés alatt, hanem idézte a Szentírást (akkor csak az Ószövetség volt még meg), és nagy erővel hirdette a keresztre feszített és feltámadott Messiás, Jézus Krisztus evangéliumát. Bizonyságot tett arról, aki „az Istennek jobbja által” felmagasztaltatott (ApCsel 2:33). Lenyűgöző, hogy alig néhány mondatban elképesztően sok információt tudott közölni: a Szentlélek kitöltetésétől kezdve, a bűnbánaton át, egészen a második adventig.

Milyen eredménye lett prédikációjának (ApCsel 2:41)? Mire következtethetünk ebből saját helyzetünkre és szombati istentiszteleteinkre vonatkozóan?

Minden bizonnyal rendkívül különleges alkalom lehetett ez. Ám mi is ugyanazokat az ígéreteket kaptuk, mint az apostolok. A mi kezünkben is ott a Biblia (most már az Újszövetséggel együtt), ugyanaz az Úr ajánlja, hogy elküldi ugyanazt a Szentlelket. Vajon miért ne lehetnének nálunk is éppen olyan erőteljes istentiszteleti alkalmak, mint amiről Az apostolok cselekedeteiben olvasunk? Vajon mi az akadálya?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: