„BIZONYÍTÉKOK” SOKASÁGA

Emberi szemszögből nézve Jézus földi szolgálata nem tűnt túlságosan sikeresnek. Életében ugyan elég nagy követői táborra tett szert, a tömegeket mégsem állította maga mellé. A vezetők közül sokan elutasították, mint tudjuk, a rómaiak keresztre feszítették, aminek hatására legszűkebb tanítványai szétszéledtek, elmenekültek.

A helyzetet igen rossznak lehetett mondani a feltámadásig és pünkösdig, amikor Jézus követőit hirtelen új bátorság töltötte el, akkor kezdték el hirdetni, hogy keresztre feszített Uruk Izráel Messiása. Az őskeresztény egyház tulajdonképpen csak Jézus feltámadása után kezdett elindulni.

Milyen fontos igazságokat találunk a második adventtel, a keresztséggel, a Szentlélekkel és a misszióval kapcsolatban ApCsel 1:1-11 szakaszában?

Nézzük meg különösen a 3. és a 6. verseket! Még mennyi mindent kellett a tanítványoknak megismerni az igazságból?

Ennek a szakasznak az egyik legérdekesebb része a 3. vers, amelyben Lu-kács kijelenti, hogy Jézus „sok bizonyítékkal” (új prot. ford.; Károli: „sok jel által”) szolgált nekik. Egyes bibliafordítások a tévedhetetlen szót is hozzáteszik a bizonyítékhoz, amivel még inkább ki akarják emelni a lényeget. Más fordítások a meggyőző bizonyítékok szófordulatot használják, ami a legkevésbé problémás. Tehát a Jézusban hívők nyomós bizonyítékokat kaptak, amelyek igazolták, hogy valóban Jézus a Messiás. Tekintettel a hatalmas feladatra, amire elhívta őket, valamint az útjukat keresztező számos ellenállásra, valóban szükségük is volt minden lehetséges bizonyítékra. Az Úr megad minden magyarázatot, ami a hitünkhöz szükséges, kellőképpen megindokolja, amit el kell hinnünk, még ha nem is értünk egészen minden kérdést. Ezekből a versekből is kitűnik, hogy a tanítványok még a Jézussal eltöltött hosszú idő után sem értették egészen az Úr szándékait Izráel népével kapcsolatban. Meg kell tanulnunk helyesen imádni, dicsőíteni az Urat, engedelmeskedve neki, még ha most nem is értünk mindent igazán.

Gondoljunk a hitünket alátámasztó számtalan komoly bizonyítékra! Mennyi minden indokolja hitünk logikáját! Figyeljük meg azt is, hogyan fordul elő a hit szó! Mire utal a hit? Vagyis, milyen nyomós okunk van arra, hogy higgyünk abban, amit még nem értünk egészen?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: