ISTEN IGAZ TISZTELŐI

„De eljő az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók lélekben és igazságban imádják az Atyát: mert az Atya is ilyeneket keres, az ő imádóiul” (Jn 4:23).

Jézus először is a samáriai asszony figyelmét elfordította az egyes istentiszteleti helyekről, majd kijelentette, hogy a zsidó hit közelebb áll az Úrhoz. Ezek után beszélt neki „az igazi imádók”-ról. A 21. versben azt fejtegette, hogy „eljő az óra”, amikor az emberek sem azon a hegyen, sem Jeruzsálemben nem imádják Istent. A 23. versben viszont kijelentette, hogy „eljő az óra, és az most van”, amikor az igaz imádók lélekben és igazságban imádják Istent. Másként szólva ez azt jelenti, hogy ne a múltbéli dicsőségre figyeljünk, de ne is valamilyen jövőbeli eseményre. Hiszen „most van” itt az idő arra, hogy úgy imádjuk az Urat, amint megérdemli, ezáltal pedig részesüljünk az általa felajánlott szeretetből, kegyelemből és üdvösségből.

Jézus kijelentette, hogy az igaz imádók „lélekben és igazságban imádják az Atyát”. Mit jelképez ez a két elem, és hogyan alkalmazhatjuk ezeket ma a saját istentiszteletünkben? Lásd még Mk 7:6-9!

Jézus itt egy kiegyensúlyozott istentiszteleti formára utalt, azt nyilvánította szükségesnek. Az ilyen istentisztelet a szívből fakad, őszinte és mélyen átérzett, Isten szeretetéből és félelméből ered. Semmi baj nincs azzal, ha az érzelmek is helyet kapnak az istentiszteletben, hiszen éppen a hitünk késztet Isten szeretetére (1Jn 5:2; Mk 12:30). Vajon hogyan lehetne ezt különválasztani az érzelmektől? Ugyanakkor Isten arra szólítja igaz tisztelőit, hogy „igazságban” imádják Őt. Kinyilatkoztatta akaratát, igazságát, törvényét – ez az az igazság, amit elvárása szerint hinnünk és betartanunk kell. Igazi tisztelői szeretik Istent; ez a szeretet készteti őket arra, hogy szolgálják az Urat, engedelmeskedjenek neki és azt tegyék, ami helyes. Ám hogyan tudhatnák, mi a helyes, ha nem ismerik az igazságot a hitről, az engedelmességről, az üdvösségről stb.? Téves az a felfogás, miszerint nem számít, miben hisz az ember, mert egyedül az őszinteség, a komolyság a fontos. Ez a képletnek csak az egyik fele. Igaz, a helyes tantétel nem menthet meg, de általa jobban megértjük Isten jellemét, aminek arra kell ösztönöznie, hogy még inkább szeressük és szolgáljuk Őt.

Vajon istentiszteletünkben nagyobb szerepe van a léleknek, mint az igazságnak, vagy az igazságot tartjuk fontosabbnak a léleknél? Hogyan tanulhatjuk meg beépíteni és egyensúlyban tartani az istentisztelet mindkét elemét?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: