MÁRIA HÁLAÉNEKE

Jézus anyja, Mária felé évszázadokon át a hívők óriási érdeklődése irányult, ám ez az érdeklődés számtalan olyan forrásáig terjed, ami a Szentírásban nem gyökerező tradíció.

Máriának valóban döntő és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy Krisztus eljött a földre; csodálatos módon a méhében fogant meg a Megváltó, majd ott növekedett születéséig. Csak a legmélyebb ámulattal gondolhatunk erre a csodára az Újszövetségben felvillanó világosság fényében. A fiatal Mária valószínűleg nem tudta igazán felmérni, mi is történik vele, noha azzal bizonyára tisztában volt, hogy olyan fantasztikus esemény részese, ami óriási következményekkel jár népére nézve. Ahhoz azonban eleget értett, hogy az életét gyökeresen megváltoztató, csodálatos körülményeket ámulattal figyelje.

Olvassuk el Mária énekét Lk 1:46-55 szakaszában! Milyen előzményei voltak ennek az éneknek? Miért énekelt Mária? Az istentiszteletnek és dicsőítésnek mely elemeivel találkozunk itt? Mi kerül itt ismét elő, amit a negyedév során már többször érintettünk?

Mária énekében az Ószövetségből, kora Bibliájából vett utalásokat és képeket találunk. Dicsőíti az Urat, elismeri, hogy nemcsak az ő életét, hanem egész népét is Isten vezeti. Ábrahámra vonatkozó megjegyzése világos utalás arra a szövetségre, amit népével kötött az Úr. Mária áldja Istent ígéreteiért, amelyekben látja saját és népe jövőjének reményét.

Még ha kevés is volt az, amit valóban tudhatott, de az Úr munkálkodását kétségkívül felismerte. Ezért volt olyan hálás, ezért fejezte ki hódolatát.

A saját életünkben mennyit veszünk észre a „csodálatos” dolgokból? Vagy talán megeshet, hogy túlságosan megkeményedtünk, bezárkóztunk, begubóztunk és nem vesszük észre, amit kellene?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: