Istentisztelet a fogságban és a szabadulás után

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Nehémiás 1; Jeremiás 29:10-14; Ezékiel 8;

Dániel 3; Aggeus 1; Zakariás 1:1-6

„Sokat vetettetek, de keveset takartok; esztek, de meg nem elégesztek; isztok, de meg nem részegesztek; ruházkodtok, de meg nem melegesztek, a bérlő is lyukas zacskóra bérel” (Agg 1:6).

Ma, a mi szemszögünkből nézve, több mint ezerkilencszáz évvel a jeruzsálemi templom végső lerombolása után elég nehéz igazán megérteni, milyen nagy is volt a templom szerepe a zsidóság nemzeti és hitélete szempontjából. A legfontosabb istentiszteleti központ, nemzeti és vallási tudatuk központja volt. Az Úr kijelentette, hogy ott lakozik közöttük, onnan uralkodik Izráel felett. Jahve követője ott talált megtisztulást, bűnbocsánatot, kegyelmet, békülhetett meg Istennel.

Valósággal az Úr háza volt a templom, éppen ezért sokan nem hittek a próféták figyelmeztető üzeneteinek, miszerint Babilon el fogja pusztítani. Hogyan engedhetné meg az Úr, hogy szent templomát eltöröljék a föld színéről? Csak elképzelni tudjuk döbbenetüket, amikor a próféták intéseiben elhangzottak szerint a babilóniaiak valóban földig rombolták büszkeségük tárgyát. Ám a hatalmas pusztítás közepette az Úr megígérte, hogy a népet visszaállítja, a templomot újból felépítik, Izráel még egy lehetőséget kap prófétai küldetése teljesítésére.

Ezen a héten a fogság idejében gyakorolt istentisztelet, majd pedig a megígért helyreállítás bizonyos kérdéseivel foglalkozunk.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: