„AZ ÚR TEMPLOMA, AZ ÚR TEMPLOMA”

A déli ország, Júda lelki értelemben átment bizonyos hullámhegyeken, hullámvölgyeken. Váltakoztak a reformok és a nyílt hitehagyás időszakai. Ám gyakran előfordult, hogy lelkiállapotuk mélypontján is látványosan mutatták kegyességüket, gyakorolták istentiszteleteiket, amelyeket így elfogadhatatlannak tekintett az Úr. Mennyire kell vigyáznunk, nehogy mi is így becsapjuk magunkat!

Melyik az a téma, amivel egész héten foglalkoztunk, és Jer 7:1-10 szakaszában ismét olvashatunk róla? Hogyan tudjuk az itt említett elveket ma a saját viszonyaink között, önmagunkra alkalmazni?

Nézzük meg különösen a 4. verset! Bizonyos értelemben igazat mondott, aki arra hivatkozott, hogy „az Úr temploma”, hiszen ott kellett az Úr nevének lakozni, ott végezték az áldozatokat, amelyeket maga az Úr rendelt el, és ott tanították az áldozat nagyszerű igazságait, az üdvösséget, a megtisztítást és az ítéletet. Végtére is, ők voltak a szövetséges nép, az Ő Istenük volt az igaz Isten, közösségileg több világosságot és igazságot nyertek, mint pogány szomszédaik. Mindez vitathatatlan, ám az Úr nyilvánvalóan nem nézte jó szemmel őket vagy istentiszteletüket, olyannyira, hogy „hazug beszédek”-nek nevezte, amikor ezt mondták: „Az Úr temploma, az Úr temploma, az Úr temploma”. Nem azért volt ez hazugság, mintha nem az Úr templomában lettek volna, hanem mert úgy gondolták, hogy ha egyszerűen elmennek az Úr házába és ott részt vesznek az istentiszteleten, akkor már biztonságban vannak, üdvösségre jutottak és minden kívánalomnak eleget tettek.

Adventistaként annyi világosságot kaptunk. Bennünket hogyan fenyegethet az a veszély, hogy Izráel népének hibáihoz hasonlóakat követünk el? Gondoljunk lehetséges párhuzamokra köztük és köztünk! Hogyan eshetünk hasonló tévedések áldozatául, ha nem vigyázunk? Milyen „hazug beszédek” csaphatnak be, amelyeknek csak a felszínén találhatunk némi igazságot (mint ahogy „az Úr temploma” esetében volt), ami hasonló elvakultságba dönthet minket is?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: