TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó. „Jeroboám”; „A nemzeti hitehagyás”; „A tisbei Illés”; Szigorú dorgálás”; „Kármel” című fejezetei.

„Napjaink hitehagyása hasonló ahhoz, ami a próféta korát jellemezte Izráelben… Istennek sok ezer gyermeke van, akik nem hajtottak térdet a Baál előtt… Sokan, akikért Isten Lelke még mindig küzd, tudatlanságból imádják a Baált” (i. m. 108. o.).

A. W. Tozer, ismert XX. századi igehirdető (1963-ban halt meg), prédikációiban gyakran óvott „a szórakoztatás istene” imádatától. Leszögezte, hogy bármennyire próbálkoznak is az egyházak, nem kelhetnek versenyre a világi szórakoztatással. Tozer úgy fogalmazott, hogy nem a szórakoztatás, hanem Jézus Krisztus keresztje vonzza az embereket Krisztushoz. (Lásd A. W. Tozer: Tozer on Worship and Entertainment. James L. Snyder válogatása. Camp Hill, Penn., 1997, Wing Spread Publishers. 108–109. o.!)

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A csoportban beszélgessünk a vasárnapi kérdésre adott válaszunkról! A társadalom mai erkölcsi felfogása mennyiben hatott gyülekezetünk nézeteire?

2. A Baál-kultuszra utaló leírás azt sejteti, hogy nagy szerepe volt benne a látványnak, a szórakoztatásnak. Ez is magyarázhatja népszerűségét. Mit tehetünk azért, hogy istentiszteleteink meghatározó eleme az Isten iránti nagy tisztelet és csodálat legyen, és ne bátorítsuk azt, aki csupán szórakoztatást vár?

3. Hogyan változott a Hetednapi Adventista Egyház az elmúlt 20 évben? Mi az, amit jónak mondhatunk, és mi az, ami kevésbé számít annak? Ha lesz még 20 évünk, vajon akkor milyen lesz egyházunk? Próbáljuk meg elképzelni helyi gyülekezetünk akkori istentiszteletét!

4. Gondoljunk bele, hogy milyen hirtelen zuhant hitehagyásba Izráel népe! Persze ez sem egyik napról a másikra történt. Az ördög mindenképpen türelmes. Hogyan védekezhetünk egyénileg és közösségileg is az ellen, hogy lassan, de biztosan mi is azon az úton haladjunk, mint egykor Izráel?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: