A KOMPROMISSZUM MŰVÉSZETE (ÉS VESZÉLYE)

Mondják, hogy a politika a kompromisszumkötés művészete. A művészet szó ebben az esetben kifejezetten fontos, mivel a kompromisszum lehet az ahhoz folyamodó ember rendkívül burkolt, jelentéktelennek tűnő tette. A jó politikus el tudja érni, hogy mások elfogadják javaslatait, elmozduljanak saját álláspontjuktól, ráadásul sokszor úgy, hogy ezt észre sem veszik. Ebben az összefüggésben nem kérdéses, hogy Sátán a legjobb politikus a világon.

Az egész Bibliában megtaláljuk ezt a rosszat – a megalkuvás hibáját. Nem arról van szó, hogy minden kompromisszum eleve rossz volna. Bizonyos értelemben maga az élet is kompromisszum, viszont akkor válik az emberi gonoszság újabb kifejeződésévé, amikor az ember eltávolodik az Istentől kapott igazságtól, pedig ennél bölcsebbnek kellene lennie.

Például…

Mi történt 1Kir 11:1-13 szakaszában és hogyan? Mi tette Salamon döntéseit annyira rosszá? Hitehagyása hogyan hatott Izráel istentiszteletére, hitére és egész vallási rendszerére? Még ennél is fontosabb, hogy ma milyen tanulságokat szűrhetünk le ebből az epizódból és a kompromisszum egész kérdésköréből?

Ebben a szakaszban talán az a kifejezés árul el a legtöbbet, hogy „mikor megvénült Salamon, az ő feleségei elhajták az ő szívét az idegen istenek után” (1Kir 11:4), tehát ez nem egyik napról a másikra történt. A hűséges, buzgó és istenfélő férfi, akit a Bibliából megismerhettünk, nem egy csapásra, hirtelen fordult el az Úrtól, hanem a változás apródonként, hosszú idő elteltével következett be. Egy kis kompromisszum itt, egy kis megalkuvás ott. Minden lépéssel jobban távolodott onnan, ahol lennie kellett volna, amíg megtette azt, ami korábbi éveiben iszonyattal töltötte volna el.

Figyeljük meg azt is, hogyan hatott Salamon megalkuvása Izráel istentiszteletére! Nemzedékek hosszú sorát elérte káros befolyása.

Időnként hallunk olyanokról, akik évekkel ezelőtt elhagyták az Adventista Egyházat, minden kapcsolatot megszakítottak velünk, majd visszatértek, de megdöbbentek a bekövetkezett változásokkal szembesülve a teológia, a szokások és az istentisztelet bizonyos kérdéseiben. Ez nem feltétlenül rossz minden esetben, bizonyos kérdéseket illetően mégis az lehet. Hogyan dönthetünk ebben a kérdésben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: