„HASONLÓ AZ ÁLLATOKHOZ, AMELYEK KIMÚLNAK”

Mint tudjuk, a világon rengeteg az igazságtalanság. Az emberek viszonylag kis százaléka él fényűző körülmények között, míg hatalmas tömegek számára állandó küzdelmet jelent a puszta létfenntartás. A gazdagok és szegények közötti szakadék folyamatosan növekedni látszik, és ami még rosszabb, a tehetősek általában a szegények kárán válnak még gazdagabbá. Az Úr az egész Bibliában óv a kizsákmányolás és igazságtalanság ellen. Aki nem tér meg mások nyomorgatásának bűnéből, nem hagyja el azt, annak bizony sok mindenről számot kell adnia az ítélet napján!

Olvassuk el a 49. zsoltárt! Hogyan kapcsolódik ahhoz, amit az előző részben olvastunk? Mi a lényege üzenetének? Hol találjuk benne az evangéliumot? Milyen igazi reménységet fejez itt ki a zsoltáros?

Könnyű belefeledkezni a világ dolgaiba, különösen, ha sok mindennel rendelkezik az ember, mint a gazdagok. A zsoltár azonban hangot ad annak, amit mostanra már bizonyára tudunk, hogy e világ dolgai elillannak, ideig-óráig valók, könnyen elvesznek. Amiért megdolgoztunk, amit küzdelmek árán szereztünk meg, amit fontosnak tartunk, mindazt egyik napról a másikra elveszíthetjük, elvehetik tőlünk vagy egyszerűen tönkremehet. Mindannyian szakadék szélén élünk, legalábbis ebben a világban. Éppen ezért nagyszerű, hogy nemcsak erre az életre számíthatunk, amint a Biblia többi részével egybecsengve ez a zsoltár is rámutat!

Olvassuk el a zsoltár 8-10. verseit! Mi az üzenete ennek a résznek az eddig tárgyaltak fényében? Miként utal ez a szakasz is arra, hogy legyünk akár gazdagok, akár szegények, végeredményben mindannyiunk üdvössége Krisztustól függ?

Előfordult már, hogy irigykedtünk arra, akinek több jutott, mint nekünk? Ha igen, vajon miért fontos az ilyen érzéseket is átadni az Úrnak? Hogyan hatnak a lelki életünkre, Istennel való kapcsolatunkra és általában a hitünkre az efféle érzelmek? Miért segít megszabadulni az irigység zsarnoki uralmától, ha Jézusra, a keresztre és az üdvösségre összpontosítjuk a figyelmünket?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: