DÁVID ÉNEKE

„Mikor együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vigadozának” (Jób 38:7).

Sámuel második könyve 22. fejezetében találjuk Dávid egyik zsoltárát, amelyben az Urat dicséri. (Olvassuk el az éneket, figyeljük meg a főbb elemeit, valamint azt, hogy miként kapcsolódnak Isten tiszteletéhez!) Fontos megjegyezni: ez egy ének volt, mint ahogy számos egyéb éneket tartalmaz még a Biblia. A Szentírást olvasva megállapíthatjuk, hogy a zene az istentisztelet szerves része volt. A fentebb idézett vers szerint az angyalok is énekeltek, miután Isten megteremtette a világot.

Mit tudhatunk meg Jel 4:9-11; 5:9-13; 7:10-12; 14:1-3 versei alapján arról, ami a menny bűntelen világában zajlik? Milyen kérdésekről olvashatunk e szakaszokban? Mit tanulhatunk általuk az istentiszteletről?

A dicsérő énekek Jézusra, a Teremtőre és Megváltóra irányítják a figyelmet. Ha a mennyei lények róla énekelnek, mennyivel inkább azt kell nekünk is tenni!

Nem kérdés, hogy az ének, a zene és a dicséret szerves részét képezi az istentiszteletnek. Isten a saját képére formált, ebből következően a többi értelmes lényhez hasonlóan mi is szeretjük és értékeljük a muzsikát. Nehéz lenne elképzelni olyan kultúrát, amelyben valamilyen formában nem kapna szerepet a zene, az emberi lét minden részét átszőve. Bizonyára Isten teremtett ezzel az igénnyel.

A muzsika különös erővel hat ránk, jobban megindít, mint a kommunikáció bármely más formája. A legszebb, legnemesebb zene mintha az Úr színe elé emelne. Ugyan ki ne tapasztalta volna már, hogy általa közelebb kerülünk Alkotónkhoz?

Milyen személyes lelki élményeinket idézhetjük fel a zene hatásával kapcsolatban? Milyen zenét hallgatunk? Hogyan hat az Úrral való kapcsolatunkra?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: